Mainos

Tutkimus: Vantaan robottibussit pelottivat matkustajia

Ammattikorkeakoulu Metropolian tekemän tutkimuksen mukaan Vantaan asuntomessuilla ihmisiä kuljettaneet robottibussit herättivät matkustajissa pelkoa.

Vantaan Kivistössä 2015 järjestetyillä asuntomessuilla oli käytössä automaattisia, kuskittomia busseja, jotka liikennöivät juna-aseman ja messualueen välillä. Bussit olivat Metropolian testiajoneuvoja.

Tutkimuksen mukaan nämä robotti- tai älybussit eivät kuitenkaan herättäneet kyydissä olleissa vieraissa luottamusta. Tutkimusta varten haastateltiin 197 uudenlaisen bussin kyydissä ollutta henkilöä.

Tutkimuksessa selvitettiin ihmisten mielipiteitä itsestään ohjautuvista ajoneuvoista. Niiden turvallisuutta pidettiin korkeampana kuin ihmiskuljettajan luotsaamien bussien. Toisaalta poikkeustilanteissa, kuten kolarin sattuessa, vastanneet henkilöt arvioivat luottavansa enemmän ihmiseen kuin robottiin.

Kyselyssä nousi esiin myös huoli siitä, kuka puuttuisi kuskittomissa linja-autoissa esimerkiksi muiden matkustajien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Jopa 64 prosenttia arvioi turvallisuuden olevan siltä kannalta huonompi älybusseissa, kuin perinteisissä.

Tutkijat visioivat, että ratkaisu turvallisuusongelmaan voisi olla esimerkiksi jonkin julkisen tai kaupallisen palvelun edustajan läsnäolo automaattisessa liikennevälineessä. Busseissa voisi olla vaikka kioskinurkkaus.

Asuntomessuilla liikennöinyt bussi oli kooltaan pieni. Siinä oli tilat yhteensä kymmenelle hengelle. Kyseisissä testiajoissa mukana oli kuitenkin varmuuden vuoksi myös kuljettaja.

***

1:27

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja