Brittitutkijoiden mukaan spermanluovutus kuoleman jälkeen tulisi sallia: "Emme näe syytä, miksei"

Lapsi mielessä? Älä odota vuotta vaan mittaa hedelmällisyytesi heti. Hedelmällisyyden voi mitata helposti verikokeella.

Brittitutkijoiden mukaan spermanluovutus kuoleman jälkeen pitäisi sallia, ja sitä pitäisi käsitellä esimerkiksi elinluovutuksen tavoin.

Pitäisikö kuolleiden miesten voida luovuttaa spermaa? Brittitutkijoiden mukaan miehille tulisi sallia spermanluovutus kuoleman jälkeen, kertoo CNN. Luovuttaminen tapahtuisi elinluovutuksen tavoin.

Onko aie moraalisesti hyväksyttävä?

Tutkimusten mukaan 48 tuntia kuoleman jälkeen kerättyä siemennestettä voidaan vielä käyttää onnistuneesti raskauden ja terveen lapsen aikaansaamiseen.

Tutkijoiden mukaan siemennesteen luovuttaminen voisi vertautua elinluovutukseen.

– Jos on moraalisesti hyväksyttävää, että yksilö voi luovuttaa kudoksiaan vähentääkseen muiden kärsimystä sairauksien suhteen "elämää parantavien siirteiden" avulla, emme näe syytä, miksei tätä voisi laajentaa muihin kärsimyksen muotoihin, kuten hedelmättömyyteen, jonka voi lukea sairaudeksi, tai sitten ei, tutkimus toteaa.

– Surevat perheet saavat usein lohtua siitä tiedosta, että heidän rakkaansa elimiä on käytetty muiden elämän parantamiseen.

Kuolemanjälkeinen luovutus sekä loisi että estäisi ongelmia

Briteissä luovutusspermasta on pulaa. Tutkijoiden mukaan ei ole mitään syytä uskoa, että tarve luovutetulle siemennesteelle vähenisi tulevaisuudessa.

Kuolemanjälkeinen luovutus myös estäisi joitakin ongelmia, joiden vuoksi miehet eivät eläessään luovuta siemennestettä: luovutus vaatii terveystutkimuksia, aikaa ja vaivaa.

Aihetta tulee tarkastella vielä lisää. Esimerkiksi siitä, miten kuolleen luovuttajan ansiosta syntyminen vaikuttaisi syntyvään lapseen, ei ole tutkimuksia. Syntynyt lapsi ei koskaan voisi tavata luovuttajaa. Isossa-Britanniassa nuori voi 18-vuotiaana saada elävän luovuttajan tiedot.

Entä miten luovuttajan perhe reagoisi tietoon siitä, että tämän siemennesteellä tuotetaan lapsi? Myös osa terveystutkimuksista voidaan asiantuntijoiden mukaan tehdä vain eläville.

Tutkijat: "Mahdollista ja moraalisesti luvallista"

Tutkijat kuitenkin uskovat, että aihetta kannattaisi tarkastella lisää.

– Tutkimuksessa toteamme, että on mahdollista ja moraalisesti luvallista antaa miesten tarjota spermaansa tuntemattomille kuoleman jälkeen, jotta voidaan taata tarpeeksi suuri määrä siemennestettä, jossa on toivotut ominaisuudet, tutkimusraportti toteaa.

Lähteet: Kvia.com, CNN.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja