Tutkimus todistaa: Koira todella lievittää omistajan stressiä

Millaisia koirien tyypilliset terveysongelmat ovat? 0:58
Millaisia koirien tyypilliset terveysongelmat ovat?

Jälleen yksi tutkimus todistaa sen, jonka jokainen koiran omistaja jo luultavasti tietää: ajan viettäminen koirien kanssa auttaa rentoutumaan ja keskittymään paremmin.

Eteläkorealaisen Konkuk-yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvisi, että koiran ulkoiluttaminen saa ihmisen rentoutumaan, koiran harjaus paransi ihmisen keskittymiskykyä ja koiran kanssa leikkiminen sai aikaan molemmat: rentoutumisen ja paremman keskittymiskyvyn, kertoo New York Post.

Plos One -alustalla julkaistu tutkimus toteutettiin mittaamalla ja tulkitsemalla 30 aikuisen aivosähkökäyriä elektrodikuulokkeiden avulla samalla, kun osallistujat viettivät aikaansa eri aktiiviteettien parissa Aro-puudelin kanssa.

Tutkittavat kävivät Aro-puudelin kanssa kävelyllä, leikkimässä, osallistuivat kokoukseen, ruokkivat koiran, halailivat ja hieroivat koiraa sekä valokuvasivat sitä.

Koiran seura rentoutti ja paransi keskittymistä

Osallistujien alfa-aivoaallot vahvistuivat, kun he leikkivät vinkulelulla Aron kanssa. Alfa-aivoaallot ovat yhteydessä rentoutumiseen, kertoo tutkimusraportti. Myös ulkona kävely Aron kanssa sai aivoissa saman vaikutuksen aikaan.

Koiran harjaaminen ja hierominen puolestaan vahvisti osallistujien beta-aivoaaltoja. Beta-aivoaallot ovat yhteydessä keskittymiseen.

Aivosähkökäyrien mittaamisen ja tutkimisen lisäksi osallistujilta pyydettiin kirjausta siitä, mitä he tunsivat vietettyään aikaa Aron kanssa. 

Kaikki 30 osallistujaa kertoivat tuntevansa itsensä vähemmän stressaantuneiksi ja masentuneiksi.

Osallistujat kertoivat myös, että heidän mielentilansa oli parantunut sen jälkeen, kun he olivat halanneet Aroa ja syöttäneet sille nameja, kertoo New York Post.

Tämä tutkimus osoittaa, että tietyt aktiviteetit koiran kanssa voivat aktivoida voimakkaampaa rentoutumista, emotionaalista vakautta, huomiokykyä, keskittymiskykyä ja luovuttaa edistämällä aivojen tehokkaampaa toimintaa, tutkimuksen kirjoittajat huomauttivat.

Koirat laskevat stressihormonin määrää ja ehkäisevät dementiaa

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen tutkimus, joka on pystynyt osoittamaan, että ajan viettäminen koirien kanssa tekee hyvää ihmisten mielenterveydelle, kertoo New York Post.

Vuonna 2022 International Journal of Psychophysiology selvitti, että vain 20 minuuttia koiran seurassa voi laskea stressihormoni kortisolin ja nostaa rakkaus- ja kiintymyshormoni oksitosiinin määrää kehossa.

Vuoden 2023 lopussa JAMA Network Open -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että lemmikin omistaminen hidastaa verbaalisen muistin rappeutumista yksin asuvilla vanhuksilla.

Lue myös:

    Uusimmat