Tutkimus selvitti, miten lemmikin omistaminen vaikuttaa dementiariskiin

Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta? 2:21
KATSO MYÖS: Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta?

Tutkijat ovat löytäneet jälleen uusia terveyshyötyjä lemmikin omistamisesta.

Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan lemmikin omistaminen voi hidastaa dementian kehittymistä, kertoo Fox News

JAMA Network Open -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että lemmikin omistamisella oli vaikutuksia yksin asuvien vanhusten verbaaliseen muistiin ja puheen tuottamisen sujuvuuteen.

Tutkimuksen kirjoittajan, professori Ciyong Lun, mukaan niillä vanhuksilla, jotka elivät yksin, lemmikin omistaminen hidasti verbaalisen muistin rappeutumista. 

Samaa hyötyä lemmikin omistamisesta ei havaittu niillä vanhuksilla, jotka elivät yhdessä toisten ihmisten kanssa.

Lemmikin omistaminen kompensoi yksinelämisen vaikutuksia verbaaliseen muistiin ja puheen sujuvuuteen, Lu sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana yli 7 900 osallistujaa, jotka olivat iältään ylittäneet 50 vuotta.Osallistujista noin 35 prosentilla oli lemmikki ja 27 prosenttia asui yksin.

Niillä yksin asuvilla, joilla oli lemmikki, havaittiin dementian oireiden kehittyvän hitaammin kuin niillä, joilla ei ollut lemmikkiä.

Lun mukaan tutkimustulokset voivat olla merkki siitä, että lemmikin omistaminen voi olla yhteydessä hitaampaan kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen yksin elävillä vanhuksilla.

Tutkimuksen kirjoittavat uskovat, että lemmikin vaikutukset dementiaoireiden hitaampaan kehittymiseen johtuvat siitä, että lemmikit vähentävät yksinäisyyttä. 

Yksinäisyys on merkittävä riskitekijä dementialle ja kognitiivisten kykyjen rappeutumiselle.

Lun mukaan kliinisiä kokeita tarvitaan kuitenkin, jotta tutkimustulos voidaan vahvistaa.

Joka vuosi 10 miljoonaa uutta dementiaan sairastunutta

WHO:n mukaan tällä hetkellä 55 miljoonaa ihmistä maailmassa sairastaa dementiaa. Vuosittain uusia tapauksia tulee noin 10 miljoonaa.

Dementian yleisin aiheuttaja on Alzheimerin tauti, joka on tällä hetkellä maailman seitsemäksi yleisin kuolinsyy, WHO kertoo.

Dementian varhaisia oireita ovat muun muassa unohtelu, hämmentyneisyys, ajantajun katoaminen, etäisyyksien väärinarvioiminen, ahdistuneisuus, muutokset persoonallisuudessa sekä epäasiallinen käytös.

Lue myös:

    Uusimmat