Tutkimus: Tämä yöllinen vitsaus luultua yleisempi ongelma!

Tuoreen tutkimuksen mukaan yöllinen vitsaus, unissakävely, onkin yleisempää kuin mitä aiemmin on tiedetty. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jopa lähes yksi kolmasosa aikuisista kävelee unissaan jossain vaiheessa elämäänsä.

Yhdysvaltalainen National Sleep Foundation kertoo unissakävelyn olevan eräs parasomnian, eli unen häiriöiden muoto. Unissakävely on siis nukkumishäiriö joka kuuluu samaan sarjaan muiden unihäiriöiden kuten esimerkiksi yökastelun, unissapuhumisen,yöllisten kauhukohtausten ja hampaiden narskuttelun kanssa. Tutkijoiden mukaan unissakävely kestää yleensä muutamasta sekunnista jopa puoleen tuntiin, tai pidempään.

Harvinaisena pidetty unissakävely on uusien tutkimustulosten mukaan luultua yleisempää, sillä öisiä kävelyretkiä harrastaa jossain vaiheessa elämäänsä jopa yksi kolmasosa aikuisista.

Syitä unissakävelyyn useita

Stanfordin Yliopiston Uniongelmien Epidemiologian Tutkimuskeskuksessa suoritetussa tutkimuksessa havaittiin, että unissakävelyyn ja muihin unioireisiin yhdistyvät erityisesti tietyt henkiset sairaudet. Tutkimuksen mukaan masennusta tai pakko-oireista häiriötä sairastavat ihmiset kärsivät todennäköisemmin unissakävelystä, kuin ihmiset jotka eivät masennusta tai pakko-oireista häiriötä sairasta. Myös alkoholiriippuvuus yhdistettiin yölliseen vaeltamiseen.

Erääksi unissakävelyyn vaikuttavaksi tekijäksi todettiin unettomuus. Vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä nukkuvilla ihmisillä havaittiin olevan huomattavasti korkeampi riski kävellä unissaan, kuin ihmisillä jotka nukkuvat riittävästi.

Tutkijat kertovat myös, että unissakävely on todennäköisempää silloin, kun ihminen on poikkeuksellisen stressaantunut. Tutkijat ehdottavatkin, että unissakävelyn vähentämiseksi henkilön tulisikin ensisijaisesti hakea apua stressiin.

Uusista suuntaa-antavista tutkimustuloksista huolimatta unissakävelyyn vaikuttavien mekanismien selvittämiseksi on kuitenkin vielä paljon tehtävää. Tutkijat myöntävät, että tämänhetkiset tutkimustulokset eivät pysty vielä täysin selittämään unissakävelyn syitä, vaan tutkimuksia tullaan yhä jatkamaan tarkempien tulosten saavuttamiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat