Kahden minuutin taktiikka syömisen jälkeen voi säästää diabetekselta

Taina vaelsi Espanjasta Suomeen – näin hän käveli tuhansia kilometrejä 5:34
Joillakin energiaa riittää pidempäänkin kävelyyn – katso videolta Espanjasta Suomeen vaeltaneen Tainan haastattelu.

Uusi tutkimus esittää, että jo parin minuutin rauhallinen kävely aterian jälkeen auttaa tasaamaan verensokeripiikkiä, mikä voi auttaa pienentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä. Irlantilaistutkijoiden löydöksistä uutisoi muun muassa The New York Times.

Lötköttäminen sohvalla aterian jälkeen tuntuu monesti houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta terveyden kannalta parempi olisi pistää kroppa liikkeelle pian syömisen jälkeen. Tapa edistää ruoansulatuselimistön toimintaa ja voi auttaa välttämään tukalan olon, mutta myös pienentää sairastumisriskiä.

Pitkään jatkuvan paikallaanolon tiedetään kuormittavan kehoa, mikä näkyy muun muassa aineenvaihdunnan ja verenkierron heikkenemisenä. Valveillaoloajan viettäminen istuen ja makoillen lisää esimerkiksi selkävaivojen, tyypin 2 diabeteksen ja valtimosairauksien riskiä.

Jo pelkkä seisomaan nouseminen on terveyden kannalta parempi teko kuin istuminen, mutta Limerickin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan "ylivoimainen" keino tauottaa paikallaanoloa on kevyt kävely. Kävelyä ei kannata kaihtaa ruokailun jälkeenkään, vaikka mieli muuta haluaisi välttää.

Tutkijat havaitsivat, että verrattuna istumiseen aterian jälkeinen seisominen tai rauhallinen kävely paransi osallistujien sokeriaineenvaihduntaa. Parin minuutin kävelyn vaikutus verensokeriin oli kuitenkin merkittävästi suurempi kuin seisomisen. Verensokeritasojen hallitseminen pienentää ihmisen riskiä sairastua diabetekseen.

Sports Medicine -julkaisussa ilmestyneet löydökset perustuvat seitsemän aiemman tutkimuksen analyysiin. Tutkimuksissa osallistujia pyydettiin ottamaan paikallaanolosta 2–5 minuutin tauko 20–30 minuutin välein.

Lihasten käyttö hyväksi verensokerille

Kävely on helposti lähestyttävä, mutta tehokas tapa liikkua.

Kävely pistää etenkin alavartalon lihakset töihin, ja lihakset ovat sokeriaineenvaihdunnan kannalta erittäin tärkeässä roolissa. Liikunta lisää solujen insuliiniherkkyyttä, ja lihaskudos polttaa sekä varastoi sokeria. Kävelyn tiedetäänkin jo ennestään tasaavan verensokeria.

Lisäksi kävely on tehokas keino hyödyntää ruokailun jälkeen verenkierrossa virtaavaa polttoainetta.

Mutta miten vastustaa "ruokakoomaa" ja kiusausta jäädä paikoilleen lautasen tyhjennettyä?

Aloita pienin askelin

Muutoksen voi aloittaa vähitellen jaloittelemalla esimerkiksi vain yhden aterian jälkeen. Tässä tapauksessa TODAY-sivuston haastattelema amerikkalainen ravitsemusterapeutti Lisa Young suosittelee illallisen jälkeistä kävelyä, sillä iltaisin ihmisillä on tapana olla eniten paikallaan.

Mikäli ulkoilu ruokailun jälkeen tuntuu ylitsepääsemättömältä tehtävältä, voi kävelyn korvata esimerkiksi nousemalla portaat ylös tai tekemällä kotitöitä.

Kovin pitkälle lenkille ei heti syömisen päätteeksi kannata lähteä, sillä raskas liikunta voi häiritä ruoansulatuksen toimintaa ja aiheuttaa vatsakipuja. Liikkeelle lähtöä on hyvä odottaa tovi varsinkin raskaan aterian jälkeen. Suuren annoksen syötyään kannattaa mieluummin seistä.

Lenkkarit voi myös jättää näköetäisyydelle muistuttamaan ruokailijaa kävelystä aterian jälkeen. Tällöin annosmäärätkin voivat jäädä pienemmiksi, mikä auttaa diabetesriskiä niin ikään pienentävässä painonhallinnassa.

Alla olevalla videolla kerrotaan toinen hyvä syy lyhyille kävelyille.

Lyhytkin kävely puistossa voi parantaa työmuistia 6:23
KATSO VIDEO: Lyhytkin kävely puistossa voi parantaa työmuistia. Psykologian professori Kalevi Korpela kertoi asiasta Viiden jälkeen -ohjelmassa maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat