Uusi tutkimus esittää, että jo parin minuutin rauhallinen kävely aterian jälkeen auttaa tasaamaan verensokeripiikkiä, mikä voi auttaa pienentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä. Irlantilaistutkijoiden löydöksistä uutisoi muun muassa The New York Times.
Lötköttäminen sohvalla aterian jälkeen tuntuu monesti houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta terveyden kannalta parempi olisi pistää kroppa liikkeelle pian syömisen jälkeen. Tapa edistää ruoansulatuselimistön toimintaa ja voi auttaa välttämään tukalan olon, mutta myös pienentää sairastumisriskiä.
Pitkään jatkuvan paikallaanolon tiedetään kuormittavan kehoa, mikä näkyy muun muassa aineenvaihdunnan ja verenkierron heikkenemisenä. Valveillaoloajan viettäminen istuen ja makoillen lisää esimerkiksi selkävaivojen, tyypin 2 diabeteksen ja valtimosairauksien riskiä.
Jo pelkkä seisomaan nouseminen on terveyden kannalta parempi teko kuin istuminen, mutta Limerickin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan "ylivoimainen" keino tauottaa paikallaanoloa on kevyt kävely. Kävelyä ei kannata kaihtaa ruokailun jälkeenkään, vaikka mieli muuta haluaisi välttää.
Tutkijat havaitsivat, että verrattuna istumiseen aterian jälkeinen seisominen tai rauhallinen kävely paransi osallistujien sokeriaineenvaihduntaa. Parin minuutin kävelyn vaikutus verensokeriin oli kuitenkin merkittävästi suurempi kuin seisomisen. Verensokeritasojen hallitseminen pienentää ihmisen riskiä sairastua diabetekseen.