Tutkimus selvitti, millaiset koirat elävät pisimpään

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
Katso myös: Näitä koirarotuja eläinlääkäri ei suosittelisi niiden rakenteellisten ongelmien vuoksi.

Oman koiran menehtyminen on aina suuri suru, mutta rodun valinnalla voi ainakin yrittää vaikuttaa siihen, että jäähyväisten aika koittaa mahdollisimman myöhään.

Brittitutkijat ovat selvittäneet, millaiset koirat elävät muita pidempään.

Tutkimuksessa oli mukana yli 584 000 koiraa, jotka edustivat 155:tä eri rotua, kertovat muun muassa yhdysvaltalaismediat CNN ja The New York Times.

Tutkijat luokittelivat koirat suuriin, keskikokoisiin ja pieniin. Tarkastelussa olivat mukana myös kuonon pituus ja sukupuoli.

Naarat uroksia pitkäikäisempiä

Tutkimuksen päähuomio oli, että pienet ja pitkäkuonoiset koirat elävät keskimäärin pitempään kuin suuret ja lyhytkuonoiset. 

Naaraat elävät puolestaan pidemmän elämän kuin urokset.

– Keskikokoinen, litteänaamainen uros, kuten bulldoggi, elää kolme kertaa todennäköisemmin lyhyemmän elämän kuin pienikokoinen, pitkäkuonoinen kääpiömäyräkoira- tai italianvinttikoiranaaras, Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen päätutkija Kirsten McMillan toteaa CNN:n mukaan.

Listan ykkösenä karjakoira

Pisin elinajanodote oli Suomessa vielä melko harvinaisella lancashirenkarjakoiralla, jonka voi odottaa elävän keskimäärin 15,4-vuotiaaksi. Kärkisijoille kiipesivät myös tiibetinspanieli (15,2) bolognese (14,9), shiba inu (14,6), papillon (14,5), lhasa apso (14), mäyräkoira (14) ja italianvinttikoira (14).

Lyhytkuonoisiin koiriin kuuluvista koirista suuret mastiffit elävät tutkimuksen perusteella keskimäärin 9, englanninbulldogit 9,3 ja ranskanbulldogit 9,8 vuotta.

Listan lyhytikäisin oli kaukasianpaimenkoira 5,4 vuodella. Muihin häntäpään rotuihin lukeutuivat kanariandoggi (7,7) ja cane corso (8,1).

Suomen suosituimmista koiraroduista labradorinnoutajan elinajanodote oli 13,1 vuotta, shetlanninlammaskoiran 13,4, suomenlapinkoiran 13,8, kultaisennoutajan 13,2 ja saksanpaimenkoiran 11,3 vuotta.

Suomenajokoiraa ja -pystykorvaa listauksessa ei ollut. Saksanpystykorva elää eliniänodotteen perusteella keskimäärin 14-vuotiaaksi ja japaninpystykorva 13-vuotiaaksi.

Mieti koiran terveyttä jo lemmikkiä hankkiessa

Tutkijat kehottavat kaikkia etenkin litteänaamaisen rodun hankkimista harkitsevia varmistamaan sen, että rodun edustajilla ovat parhaat mahdollisuudet pitkään ja onnelliseen elämään.

Britannialainen koirien hyvinvoinnin asiantuntija Esme Wheeler Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals -järjestöstä arvioi tutkimustuloksen olevan hyvä peruste epäterveen jalostuksen lopettamiselle.

– Lemmikkieläinten perusterveyden ja hyvinvoinnin vaarantavien ruumiillisten ominaisuuksien jalostaminen on väärin. Terveyden ja hyvinvoinnin pitäisi aina olla etusijalla, ei muodin tai esteettisten trendien.

Yllättävä havainto

Yksi tutkimuksen yllättävimmistä tuloksista oli se, että puhdasrotuisten koirien todettiin elävän sekarotuisia noin kahdeksan kuukautta pidempään.

Tämä havainto ei vastaa yleisesti vallitsevaa käsitystä, jonka mukaan sekarotuiset koirat ovat puhdasrotuisia koiria terveempiä.

Britannaissa toimivan koirien hyvinvointiin keskittyvän Dogs Trustin tutkija Kirsten McMillan kehottaa kuitenkin suhtautumaan tähän tietoon varauksellisesti.

Tutkimuksessa ei eroteltu tarkoituksellisesti risteytettyjä niin sanottuja "design-rotuja", kuten cockapoota, labradoodlea ja cavachonia, tavallisista, luonnon valinnalla syntyneistä sekarotukoirista.

– Kyse on strategisesti kasvatetuista koirista, ja se on muuttanut pelin, McMillan sanoo.

Brittijärjestö Dogs Trust laatii jo uutta tutkimusta, jossa selvitetään, onko suosituilla risteytyksillä pidempi vai lyhyempi elinajanodote kuin roduilla, joista ne ovat peräisin.

Eutanasia otettava huomioon

Tutkijat kehottavat tuloksia selaavia ottamaan huomioon myös sen, että kaikilla koirilla ei ole lemmikkivakuutusta eivätkä ne käy säännöllisesti eläinlääkärissä, joten tulokset ole kaikenkattavia.

Lisäksi ruokavaliolla, liikunnalla ja sosiaalisella elämällä on suuri vaikutus koiran ikään.

Tutkimuksessa ei myöskään otettu huomioon koirien yleistä kuolinsyytä, eutanasiaa.

Lähteet: CNN ja The New York Times

Lue myös:

    Uusimmat