"Vahinkopentu" Finn sai alkunsa, kun koiranomistajien silmä vältti – tältä näyttää huskyn ja ranskanbulldoggin jälkeläinen

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
KATSO MYÖS: Mitä koirarotuja suomalaiseläinlääkäri ei kokemuksensa perusteella suosittelisi?

Miltä näyttää huskyn ja ranskanbulldoggin jälkeläinen? 

Erilaiset koirarotujen tahattomat risteytykset tai "rotumixit" ovat kiinnostaneet sosiaalisessa mediassa – niin hyvässä kuin pahassakin. Siinä missä kultaisennoutajan ja huskyn risteytys herätti eritoten ihastusta, aiheutti berninpaimenkoiran ja villakoiran jälkeläinen paljon huolta. Finnegan-pentu puolestaan on  kultaisennoutajan ja berninpaimenkoiran jälkikasvua.

Hiljattain somessa nähtiin puolestaan ranskanbulldoggin ja huskyn jälkeläinen, kun sen omistaja jakoi videon uudesta pennusta koirilleen omistetulla TikTok-tilillä. Texasissa asuva omistaja kutsuu yhdeksän kuukauden ikäistä Finn-pentua "ranskanbullskyksi".

Erikoiset koirarotujen yhdistelmät aiheuttavat usein huolta nimenomaan niiden eettisyyden vuoksi, ja ranskanbulldoggi omana rotunaankin terveysvaikeuksiensa vuoksi. Tästä huolimatta ranskanbulldoggi oli viime vuonna kuitenkin Yhdysvaltojen suosituin koirarotu.

Omistajan mukaan Finn ei ollut kuitenkaan suunnitelmallisen kasvattamisen tulos. Sen sijaan Finnin emolla ja isällä oli salainen kohtaaminen omistajien tietämättä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Se oli vahinkopentu. Ihmisillä, joilta sen saimme, oli husky ja ranskanbulldoggi, ja he kai eivät vahtineet niitä, joten Finn ja sen sisarukset tapahtuivat, koirien nimettömänä pysyttelevä omistaja selittää Newsweekin haastattelussa.

Finn oli pentueen viimeisin, ja syntyi ilmeisesti hankalan asentonsa vuoksi häntä murtuneena.

– Eläinlääkärit sanoivat, että niin joskus tapahtuu, eikä se haittaa sen elämänlaatua, joten pidimme sen hännän sellaisena, omistaja kertoo.

Omistajan mukaan Finn on yhdistelmä molempien rotujen parhaita puolia.

Mikä on design-koira?

Eläinlääkäri Anna Foreman huomautti aiemmin Newsweekille, etteivät rotujen risteytykset aina ole huono asia. Risteytyksellä voi olla hyviäkin puolia, sillä risteytys voi olla puhdasrotuista jopa terveempi yksilö suuremman geenipoolin myötä. Jos roduilla kuitenkin on jo jokin terveysongelma, voi kahden tällaisen rodun risteytys johtaa vähemmän terveeseen jälkikasvuun.

Foremanin mukaan myös rotujen kokoeroja tulee miettiä. Eläinlääkärin mukaan emokoiran tulisi olla samankokoinen tai isompi kuin isäkoiran. Jos isä on huomattavasti isompi, voi suurikokoisten pentujen synnytys olla emolle hankalaa. Tiedossa ei ole, kumpi Finnin vanhemmista oli isokokoisempi.

Kennelliiton hallituksen varapuheenjohtaja ja jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio on muistuttanut myös varsinaisten järjestelmällisten roturisteytysten ja niin kutsuttujen rotumixien käsite-erosta Suomessa.

– Roturisteytysten avulla pyritään ainoastaan parantamaan tiettyä rotua. Kaikki risteytyksistä syntyneet jälkeläiset rekisteröidään siihen rotuun, jota halutaan parantaa. Rotumixeissä taas ei ole kysymys järjestelmällisestä jalostustyöstä, vaan niissä laitetaan satunnaisesti yleensä kaksi erilaista rotua yhteen ja sitten katsotaan, minkälaisia pentuja saadaan, Sainio kirjoitti Kennelliiton sivuilla vuonna 2021.

Sainion mukaan rotumix-pentuja ei ole tarkoitus rekisteröidä kumpaankaan rotuun, joka alkuperäinen rotu on. Niistä tuleekin rekisteröimättömiä risteytyspentuja.

– Tällaisia risteytyksiä, joita me myös kutsumme design-koiriksi, tehdään hyvin paljon. Kennelliitto ei rekisteröi tällaisista risteytyksestä syntyviä yksilöitä, Sainio kirjoittaa.

Katso myös: Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen koiran hankkimista?

Tämä pitäisi ottaa huomioon, kun hankkii koiran, sanoo Kennelliitto 4:43
Mitä asioita pitäisi ottaa huomioon, jos on aikeissa hankkia koiraa? Tässä tärkeimmät neuvot. Huomenta Suomen haastattelussa Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi.

Lue myös:

    Uusimmat