Miksi aika tuntuu lentävän silloin, kun on hauskaa? "Tylsä" harmaa ympyrä paljasti syyn tutkijoille

Oletko sitonut kengännauhat väärin – tiedekin sen todistaa: unohda pupun korvat! 0:58
Oletko sitonut kengännauhat väärin? Tiedekin sen todistaa: Unohda pupunkorvat!

Miksi aika tuntuu aina kuluvan nopeasti silloin, kun on hauskaa? Tutkijat selvittivät asiaa, ja aivoista löytyi ainakin osittainen vastaus mysteeriin.

Hammaslääkärin odotushuoneessa aika tuntuu matelevan, mutta jos vietät ihanaa iltaa ystäviesi kanssa, tunteja kuluu kuin hujauksessa. Miksi?

Sille, miksi aika tuntuu ihanina hetkinä lentävän, on myös syy, kertoo Metro. Kalifornilalaisen yliopiston tutkijat selvittelivät niin sanottua aikamysteeriä ja havaitsivat, että ajalle herkät neuronit aivoissa "kuluvat" tiettyjen toimien seurauksena.

Aivoja tutkittiin harmaan ympyrän avulla

Tutkimuksen mukaan tylsistyminen ikään kuin väsytti neuronit alueella aivojen päälakilohkossa. Samalla muut aivojen osat jatkoivat toimintaansa väsymättä. Tämä vaikutti käsitykseen ajan kulumisesta.

Suppeaan selvitykseen osallistui vain 18 henkilöä. Heille näytettiin tietty aika harmaata ympyrää. Kun ympyrää oli katseltu 30 kertaa tietyn mittaisen hetken ajan, henkilöille näytettiin testiärsykettä eri mittaisia aikoja.

Henkilöiden piti arvioida, miten kauan tämän ärsykkeen katsominen kesti.

Tylsistyminen sai ajan kulumaan eri tavalla

Tutkijoiden mukaan "tylsyys", eli saman harmaan ympyrän tuijottaminen pitkään 30 kertaa putkeen vaikutti uuvuttavan testihenkilöt ja vääristävän heidän käsitystään ajan kulumisesta.

Jos henkilö oli tylsistynyt tuijotettuaan harmaata ympyrää pitkään, aika kului hänen mielestään hitaammin. Jos henkilö oli joutunut katsomaan ympyrää lyhyempiä aikoja, aika vaikutti kuluneen nopeammin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neuroscience -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat