Tutkimus selvittänyt työkuolleisuutta

Hovimestareilla ja tarjoilijoilla on muita suurempi riski kuolla työiässä. Eri ammattien vaikutuksia työikäisten suomalaisten maanpäälliseen vaellukseen on selvitelty tänään julkaistavassa Työterveyslaitoksen ja Tilastokeskuksen tutkimuksessa. Aineistoon on poimittu kaikki työikäiset suomalaiset.

Työterveyslaitoksen ja Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan eri ammattiryhmien välillä on Suomessa selviä kuolleisuuseroja. Tänään julkaistavasta tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisia miehiä kuolee työiässä enemmän kuin naisia.

Miehiä kuolee usein fyysisesti raskaissa, vähän koulutusta vaativissa ammateissa. Tällaisia ammatteja löytyy runsaasti rakennus- sekä ahtaus- ja kuormausalalta. Viikatemies vierailee erityisen usein myös ravintola-alalla, jossa sekä miesten että naisten kuolleisuus on suurta.

Ammatit, joissa naisia kuolee runsaasti, ovat usein teollisella tai palvelualalla. Esimerkkejä löytyy kuljetus- ja liikennetyöstä. Pienemmissä ammattiryhmissä kuten valimotyöntekijöiden ja vanginvartijoiden keskuudessa naisten kuolleisuus on myös suurta.

Ammattien välisten kuolleisuuserojen syyt löytyvät usein elintavoista ja työoloista. Tiettyihin ammatteihin valikoituu myös sosiaalisesti samankaltaisia ihmisiä. Muutokset tilastoissa ovat hitaita, koska ammattien vaaralliset vaikutukset näkyvät vasta vuosien kuluttua.

Työttömille ei tilastoista juurikaan lohtua ole, sillä heidän kuolleisuutensa on suurempaa kuin palkansaajien ja yrittäjien. Tilastojen koukeroita on selitelty muun muassa sillä, että työttömyys olisi karsinut sairaita pois työelämästä.
(MTV3/Olli Lindqvist)

Lue myös:

    Uusimmat