Tutkimus: Rasva ja vihannekset yhdessä hyväksi sydämelle

Rasvainen ruoka yhdistettynä hedelmiin ja vihanneksiin voi vähentää sydänkohtauksen vaaraa, väittää tuore ruotsalaistutkimus.

Lääkäri Sara Holmberg tutki ruokavalion ja sydänkohtausriskin yhteyttä eteläruotsalaisessa Kronobergin läänissä. Tutkimuksessa seurattiin 1 700:aa maaseudulla asuvaa miestä 12 vuoden ajan.

Tutkimuksen mukaan niillä miehillä, jotka söivät päivittäin hedelmiä ja vihanneksia sekä paljon tai kohtalaisesti rasvaisia maitotuotteita, oli alempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin kuin niillä, jotka söivät vähemmän rasvaa.

Niiden joukossa jotka eivät syöneet hedelmiä tai vihanneksia, rasvan määrällä ei ollut vaikutusta sydänkohtausriskiin.

Holmbergin mukaan tutkimustulosta selittää, että hedelmät ja vihannekset sisältävät monia hyödyllisiä aineita ja vitamiineja, jotka ovat rasvaliukoisia. Keho ei pysty hyödyntämään niitä, ellei ruokavaliossa ole rasvaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Environmental Research and Public Health -lehdessä.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat