Tutkimus: Poliisi leimaa huumeidenkäyttäjiä

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan poliisit yrittävät usein ojentaa huumeiden käyttäjiä tiukalla kurinpidolla sen sijaan, että käyttäjät ohjattaisiin esimerkiksi hoitoon.

Poliisi kohtelee huumeiden käyttäjiä usein töykeästi. Käyttäjiä ei ohjata hoitoon, koska siitä ei uskota olevan apua. Poliisin leipääntyminen käy ilmi Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta, jossa tutkijat tarkkailivat poliisin tehostettua huumevalvontaprojektia. Projekti oli käynnissä pääkaupunkiseudulla ja Järvenpäässä 1999-2001.

- Se oli ulkopuolisen vaikutelma, että kun huumeiden käyttäjien kanssa ollaan tekemisissä ei olla kovin ystävällisiä. Usein käyttäjät olivat huonossa kunnossa terveydellisesti ja mielenterveydellisesti. Tuntui, ettei ole kovin hedelmällistä, että vielä yhdeltä suunnalta tulee kielteistä palautetta, sanoo tutkija Aarne Kinnunen.

Toiminta lyhytjänteistä

Tutkimus osoittaa, että paikallisella huumevalvonnalla pystytään hillitsemään huumemarkkinoita ja parantamaan asukkaiden turvallisuudentunnetta. Parhaisiin tuloksiin päästään, jos valvontaa tehdään yhdessä alueen asukkaiden ja muiden viranomaisten kanssa.

Poliisin toiminta on kuitenkin usein liian lyhytjänteistä ja nopeisiin tuloksiin tähtäävää. Yhteistyö sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa tökki projektiaikana muun muassa siksi, etteivät poliisit uskoneet käyttäjien hyötyvän hoidosta tai olevan aidosti motivoituneita siihen. Yhteistyötä vaikeutti myös sosiaali- ja terveyspuolen vaikea taloudellinen tilanne ja varsin kankea byrokratia.

Hoidon sijasta poliisit yrittivät ojentaa käyttäjiä tiukalla kurinpidolla. Kinnusen mukaan poliisit tuntuivat kannattavan käyttäjien "näpäyttämistä", koska he pitivät rangaistuksia huumerikoksista liian pieninä ja valvontakeinoja muutenkin toimimattomina. Poliiseja ärsytti törmätä yhä uudestaan samoihin pikkurikollisiin, jotka rahoittivat rikoksilla huumeiden käyttöään.

Markkinat painuivat maan alle

Paikalliset poliisilaitokset, keskusrikospoliisi ja liikkuva poliisi harjoittivat tehostettua huumevalvontaa ongelmalähiöissä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Järvenpäässä. Tutkijat haastattelivat poliisien lisäksi paikallisia asukkaita, jotka kertoivat huumeiden aiheuttamien häiriöiden tulleen entistä näkyvämmiksi. Ongelmat keskittyivät joihinkin taloihin, joissa käytiin vilkasta huumekauppaa. Poliisin tehovalvonta hillitsi ongelmia, mutta ei poistanut niitä.

Asukkaiden mukaan poliisien käynnit "huumeluukuissa" olivat yksittäisiä ja nopeita. Ongelmat palautuivat niiden jälkeen pian ennalleen. Tehovalvonta johti siihen, että näkyvä rikollisuus väheni ja painui entistä enemmän maan alle. Huumerikollisuuden kitkeminen jäi kuitenkin haaveeksi.

- Huumausainemarkkinat ovat joustavia ja kiinni saatujen kauppiaitten tilalle tulee pian uusia yrittäjiä, sanovat tutkijat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat