Helpottaa ahdistusta ja edistää sydämen terveyttä – tunnin meditaatiolla huikeat vaikutukset

3 vinkkiä aikaansaamiskyvyn parantamiseen 0:46

Jo yksi tunnin mittainen meditaatioharjoitus edistää mielen ja kehon terveyttä.

Miten olla tehokkaampi stressaantumatta? Katso kolme vinkkiä yllä olevalta videolta.

Michiganin teknillisen yliopiston tuoreen tutkimuksen tulokset puhuvat vahvasti meditaation terveysvaikutusten puolesta – vaikka harjoittelu olisi epäsäännöllistä.

Pienen tutkimuksen mukaan jo tunnin meditaatioharjoitus vähensi aikuisten kokemaa ahdistusta sekä edisti sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä.

Aiemmin on ollut tiedossa, että säännöllinen meditaatio laskee verenpainetta ja vähentää ahdistuneisuutta, mutta uuden tutkimuksen mukaan myös kertaluonteisella tietoisuusharjoittelulla on terveyshyötynsä.

– Yksi ainokainen tunti meditaatiota näyttää vähentävän ahdistusta sekä jotain merkkejä, jotka voivat kieliä sydän- ja verisuonitautien riskistä, sanoo tutkimusta tehnyt John Durocher.

Meditaatio rauhoitti sydäntä

Tutkijat tarkastelivat kokeessa, miten tunnin mittainen meditaatioharjoitus vaikuttaa 14 koehenkilön psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Meditaation jälkeen tehdyissä mittauksissa huomattiin, että osallistujien leposyke oli alentunut. Lisäksi vaihtelu koehenkilöiden verenpaineessa sydämen supistumisen ja lepovaiheen välillä tasaantui.

Tunnin jälkeen stressi helpotti

Tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin keskittymään täysin vain yhteen osaan kehostaan. Keskittymällä yksittäisiin kehonosiin mieltä voi harjoittaa tarkentamaan huomion ensin yksityiskohtiin ja niistä laajempiin kokonaisuuksiin.

– Jos voit keskittyä vain yhteen osaan kehostasi, vaikkapa isovarpaaseen, on sinun helpompaa käsitellä stressaavia asioita elämässäsi. Voit keskittyä yhteen asiaan sen sijaan, että stressaisit kaikkea, sanoo tutkimusta tehnyt Hannah Marti.

Koehenkilöt kertoivat, että tunsivat itsensä vähemmän ahdistuneiksi sekä välittömästi että vielä viikko tunnin meditaatioharjoituksen jälkeen.

Eräs tutkimukseen osallistunut kertoi, että tunnin meditaation jälkeen hän oli vähemmän stressaantunut kuin vuosikymmeneen.

***

Stressitasot testissä 8:00

Lue myös:

    Uusimmat