9:18

Kuusi ruokaa, jotka vähentävät tutkitusti stressiä – lisää nämä ruokavalioosi ja voi paremmin!

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin stressistä.

Ruokavalio voi auttaa lievittämään stressiä ja torjumaan masennusta. 

Tiesitkö, että ruokavaliolla on merkitystä paitsi fyysisen, myös psyykkisen hyvinvoinnin kannalta? Kiireistä elämää viettävän kannattaakin siis todella kiinnittää huomiota siihen, mitä ruokia poskeensa oikein pistää.

Seuraavat kuusi ruoka-ainetta voivat auttaa lievittämään stressiä, ahdistusta ja masennusta.

1. Lohi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahapot voivat vähentää aivojen tulehdusta ja näin ollen lievittää myös ahdistusta. Nämä hyvät rasvahapot lisäävät myös onnellisuushormonina tunnetun seratoniinin määrää elimistössä samalla, kun ne auttavat laskemaan stressihormonitasoja.

Tässä taas yksi hyvä syy lisätä ruokavalioon terveellisiä rasvoja sisältäviä kaloja, kuten lohta.

2. Avokado

Runsaasti B-vitamiinia sisältävien ruokien, kuten avokadon, syöminen stimuloi seratoniinin ja dopamiinin tuotantoa, mikä puolestaan auttaa meitä torjumaan paremmin stressiä. 

Kaiken kaikkiaan avokado on todellinen ravintopommi, joka sisältää runsaasti monityydyttymätttömiä rasvoja ja kaliumia, joilla on todettu olevan rauhoittava vaikutus. Avokado auttaa myös säätelemään verensokeria ja hillitsemään tulehduksia.

3. Mantelit

Stressaantuneita ihmisiä kehotetaan usein nauttimaan magnesiumia, sillä magnesiumpitoiset elintarvikkeet vahvistavat hermoston toimintaa ja auttavat tasoittamaan sykettä ja hillitsemään stressiä ja ahdistusta.

Magnesiumia saat lisäämällä ruokavalioosi manteleita, kikherneitä, bulguria, parsakaalia ja kaurapuuroa.

4. Kaurapuuro ja kananmuna

Jos olet stressaantunut, väsynyt ja vailla energiaa, se voi johtua sinkin puutteesta. Hyviä sinkin lähteitä ovat muun muassa liha- ja maitotuotteet, pähkinät, kananmunat ja herneet.

5. Tankoparsa

Parsa ei ole vain maistuva kasvis, vaan se on tutkimuksissa osoitettu erittäin hyväksi raaka-aineeksi myös stressin ja ahdistuksen hallintaan. Parsa sisältää runsaasti foolihappoa, joka auttaa hallitsemaan tunteitamme ja siten torjumaan masennusta.

6. Jogurtti

Jogurtin sisältämien probioottien vaikutus suoliston ja vatsan tereyteen on kiistämätön, mutta tiesitkö, että tutkimukset ovat havainneet yhteyden myös hapatettujen ruokien ja mielenterveyden välillä?

Joukko tanskalaistutkijoita tuli kokeissaan siihen tulokseen, että tavallisesta jogurtista löytyvät laktobatsillit voivat laskea stressitasoja. Voi siis olla hyvä idea aloittaa päivä lautasellisella jogurttia.  

Lähde: Expressen 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja