Tutkimus: Liikalihava kuolee aikaisemmin – erityisesti, jos on mies

Liikalihavuus on toiseksi suurin syy ennenaikaisiin kuolemiin Euroopassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan liikalihavuus on miehille selvästi vaarallisempaa kuin naisille.

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan lievä ylipaino (paino-indeksi 25–30) vähentää elinajanodotetta keskimäärin yhdellä vuodella. Liikalihavuus (painoindeksi 30–40) voi puolestaan vähentää elinajanodotetta jopa kolmella vuodella. Myös alipainoisuuden todettiin lyhentävän elinajanodotetta.

WHO:n arvion mukaan maailmassa on noin 1,9 miljardia ylipainoista ihmistä, joista 600 000 on liikalihavia. Jopa 39 prosenttia maailman 18 vuotta täyttäneistä on ylipainoisia. Euroopassa liikalihavia on peräti 20 prosenttia väestöstä.

Ylipaino: painoindeksi 25 tai enemmän
Liikalihavuus: painoindeksi 30 tai enemmän

Painoindeksi: paino (kg) / pituus (m) x pituus (m)

Lähde: WHO 

Liikalihavilla miehillä on tutkimuksen mukaan suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin ylipainoisilla naisilla. Tämä tuki aiempia havaintoja siitä, että liikalihavilla miehillä on suurempi insuliiniresistenssi, rasva-arvot ja diabetesriski. Mitä suuremmaksi painoindeksi kasvoi, sitä suuremmaksi nousi myös ennenaikaisen kuoleman riski.

Tutkimuksessa ennenaikainen kuolema määriteltiin kuolemaksi ikävuosien 35–69 välillä. Tutkimuksessa analysoitiin 189 aiemman tutkimuksen sisältämiä tietoja yhteensä 3,9 miljoonasta tupakoimattomasta aikuisesta, joilla ei ollut kroonisia sairauksia.

Normaalipainoisilla miehillä oli 19 prosentin riski kuolla ennen 70 ikävuotta, kun normaalipainoisilla naisilla vastaava luku oli 11 prosenttia. Liikalihavilla miehillä ennenaikaisen kuoleman riski nousi 29,5 prosenttiin ja naisilla 14,6 prosenttiin.

Ylipainosta ja laihduttamisesta keskusteltiin Studio55.fi-lähetyksessä 30.11.2015. Vieraana lihavuustutkija Aila Rissanen.

Puntarissa ylipaino ja laihduttaminen 17:17

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja