Tartuntariskiä vähätellyt Vanessa, 28, on ollut kolme kuukautta sairaalassa koronan kourissa – lääkäreillä karu arvio terveysvaikutuksista: "Eivät parane sataprosenttisesti"

26-vuotias amerikkalaisnainen sairastui koronaan - kertoo karmeasta kokemuksestaan 3:11
Fiona, 26, sairastui koronaan. Oireet iskivät pahasti, vaikkei nuori amerikkalaisnainen kuulu mihinkään riskiryhmään. Videolla hän kertoo kokemuksestaan.

28-vuotias nainen ei uskonut sairastuvansa koronatautiin, mutta toisin kävi, kertoo espanjalainen El País. Nyt takana on kolme kuukautta sairaalahoitoa ja edessä kuukausien toipumisurakka.

Hondurasista työn perässä Espanjaan muuttanut Vanessa Martínez, 28, ei uskonut nuorena ihmisenä sairastuvansa koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan covid-19-tautiin. Hän käveli keväällä ympäriinsä ilman maskia ja kävi töissä huolimatta siitä, että Espanja oli tuolloin pandemian kriisipesäke.

Toisaalta Vanessalla ei edes ollut mahdollisuutta jäädä kotiin. Hänen 8-vuotiaalla tyttärellään on Downin syndrooma. Isovanhempiensa kanssa Hondurasissa asuvan lapsen hoitoihin kuluu paljon rahaa, jotka ansaitakseen Vanessan oli tehtävä töitä.

Pian työnteko kävi kuitenkin mahdottomaksi. Huhtikuun 5. päivänä Vanessa joutui sairaalaan kuumeen ja suunnattoman väsymyksen vuoksi. Hän oli saanut koronatartunnan. Myöhemmin nainen siirrettiin ambulanssilla toiseen sairaalaan komplikaatioiden vuoksi. Huhtikuun 22. päivästä lähtien Vanessa oli hoidettavana teho-osastolla.

Edessä kuukausien toipuminen

Vanessa pääsi teho-osastolta pois vasta kesäkuun 29. päivä, jolloin hänet siirrettiin tavalliselle sairaalaosastolle. Pitkän tehohoitojakson aikana hänen lihaksensa olivat surkastuneet, minkä vuoksi hän ei kyennyt edes kannattelemaan päätään. 

Lääkärit kertovat El País -lehdelle, että Vanessalla on koronainfektion seurauksena neurologisia ja neuropaattisia komplikaatioita sekä hengitysteihin liittyviä että keskushermostollisia ongelmia, jotka vaikuttavat esimerkiksi tasapainoon ja reflekseihin. 

Vanessan paraneminen on ollut hidasta, mutta kehitystä tapahtuu. Vaikka nainen ei kykene vielä kävelemään, hän pystyy jo seisomaan omin voimin puolen minuutin ajan. Pian hän luultavasti kykenee kampaamaan hiuksensa itse, mutta tällä hetkellä vain toinen käsi pystyy yltämään päähän asti.

– Kuntoutus kestää helposti kahdeksan kuukautta, ja terveysvaikutuksia on sen jälkeenkin, eivätkä ne parane sataprosenttisesti, sairaalan kuntoutusosaston päällikkö Olga Arroyo sanoo El Paísille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: El País, BGR

Lue myös:

    Uusimmat