Koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuivat – ylilääkäri pelkää testauskapasiteetin ylikuormittuvan syksyllä

11:33
HUSin diagnostiikkajohtaja paljastaa uudet koronaluvut – joko toinen aalto on rantautunut Suomeen?

Koronavirustestausten kasvanut kysyntä ruuhkautti suurten kaupunkien testauspisteet. Sairaanhoitopiirit ovat reagoineet äkkiä kasvaneeseen kysyntään lisäämällä testauskapasiteettia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen pelkää, että testauskapasiteetti ylikuormittuu syksyn aikana, jolloin koronaviruksen lisäksi on liikkeellä muitakin hengitystieinfektioita kuten nuhakuumetta tai influenssaa.

– Hengitystieinfektioiden huippu on marras-maaliskuussa. Eli viestini on se, että nyt meillä alkaa se kausi vuodesta, jolloin meillä on kaikkea muuta nuhakuumetta ja influenssaa liikkeellä, Hakanen sanoo STT:lle.

Hakasen mukaan testauskapasiteettia on nostettu ja sitä tehdään edelleen. Hänen mukaansa kaikki tautitapaukset pystytään tällä hetkellä testaamaan nopeasti, mutta syksyä ajatellen riskinä on, että testauskapasiteetti ylikuormittuu.

Testeihin pääsyä tarkennettava

Hakasen mukaan koronatesteihin pääsyä tulisi tarkentaa nykyisestä.

– Yksinään testimäärän nostaminen ei riitä. Sitä pitää kohdentaa juuri maahan tuleviin ihmisiin ja sellaisiin, joilla on kontakti ulkomailla olleeseen tai tautitapaukseen.

Jos kaikki flunssapotilaatkin testataan, hänen mukaansa kapasiteetti ei tule riittämään.

– Jos etsitään koronaa eli sorsaa sorsametsältä, meidän pitää miettiä taktiikka sen kannalta, että löydämme ne kaikki tartunnat. Jos kaikki nuhapotilaat yritetään testata, ajaudutaan mahdottomaan tilanteeseen, vielä kun osa koronapotilaista on kokonaan oireettomia.

Hakasen mukaan terveydenhuollon ongelma oli keväällä se, ettei koronaviruksen kaltaiseen epidemiaan oltu varauduttu ja valmistauduttu riittävästi. Nyt ongelman tuottaa se, että koronaviruksen lisäksi tautikuormaan tulevat kaikki muut hengitystieinfektiot.

– Jotta koronaa voidaan hallita, pitää hallita myös muuta virustautitilannetta. Voihan se silti olla, että muukin virustilanne jää rauhallisemmaksi, kun pestään käsiä, huolehditaan turvaväleistä ja käytetään kasvomaskeja.

Husissa ei osattu riittävästi ennakoida kysynnän kasvuun

Turun lisäksi koronatestausten näytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet etenkin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin toimialajohtaja Jarkko Pajarisen mukaan ruuhkautuminen on seurausta siitä, että testiin hakeutuvien määrä on kasvanut ennakoitua enemmän viime aikoina.

– Ainakin hetkellisesti testeihin on ollut enemmän tulijoita kuin alun perin oli ajateltu.

Pajarisen mukaan Husissa on aloitettu korjaavat toimet ruuhkien purkamiseksi. Esimerkiksi testauskapasiteettia on kasvatettu viime päivinä ja uusia testauslinjastoja on saatu avattua.

Pajarisen mukaan testauskapasiteettia pyritään kasvattamaan tarpeen tullen vielä lisää. Testauskapasiteettia pyritään nostamaan jos testattavien määrä kasvaa elokuun puolivälin jälkeen koulujen alkaessa ja loppujen kesälomien päättyessä.

– Pyrimme reagoimaan aina, jos testeihin hakeutuvien määrä kovasti nousee, mutta toki kyse on aina ennakoimattomasta tilanteesta, jota ei pystytä tarkasti tässä vaiheessa arvioimaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan jonot Tampereella ovat kasvaneet kasvaneen kysynnän lisäksi teknisien laiterikkojen vuoksi, mikä on entisestään hankaloittanut tilannetta.

– Olemme tehneet työtä sen korjaamiseksi ja näytteenottokapasiteettia on kasvatettu ja olemme rekrytoineet lisää näytteenottajia.

Sandin mukaan kaikki testeihin tulevat pyritään testaamaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja