Tutkimus havaitsi dementian riskin pienentyvän tällaisella ruokavaliolla

KATSO MYÖS: Muistisairaus vai arkipäivän ylikuormitusta – milloin aivoistaan pitää huolestua?

Terveellinen, hyvää rasvaa sisältävä ruokavalio keräsi jälleen kiitosta.

Tutkimuksen mukaan MIND-ruokavalion noudattaminen tekee hyvää aivoille. Annals of Neurology -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan terveellisen ruokavalion noudattaminen oli yhteydessä aivoterveyteen, kertoo Health.

– Testasimme hypoteesia, jonka mukaan terveellinen ruokavalio suojaisi dementialta hidastamalla kehon biologista ikääntymistä, kuvaa tutkimusta tehnyt Daniel Belsky tiedotteessa

MIND-ruokavalio mukailee Välimeren ruokavaliota ja muistuttaa DASH-ruokavaliota. DASHissa pääosassa ovat vihannekset, hedelmät, täysjyvät ja näiden ravintoaineet. Paljon sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä tuotteita, kuten punaista lihaa, voita, täysirasvaista juustoa ja pikaruokia, vältetään.

Sekä dementian että kuoleman riski pieneni

Tutkimusanalyysissa oli mukana 1 644 henkilöä, jotka olivat keski-iältään 69,6-vuotiaita.

Koehenkilöiltä otettiin 4–7 vuoden välein testejä ja muun muassa heidän ruokavaliotaan arvioitiin. Myös osanottajien biologista eli kehon ja elimistön ikää mitattiin. Seurantaa tehtiin 1991–2008. 

Tutkimusaikana 140 hengelle kehittyi dementia ja 471 kuoli. 

Jos henkilö noudatti MIND-ruokavaliota hyvin, hän ikääntyi todennäköisesti biologisesti hitaammin. Sekä dementian että kuoleman riski myös pieneni.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että hitaampi ikääntymistahti vaikuttaa osittain terveellisen ruokavalion ja pienemmän dementiariskin suhteeseen. Siksi ikääntymisvauhdin seuranta voi auttaa ehkäisemään dementiaa, tutkimusta tehnyt Aline Thomas kuvaa.

Aihetta tulisi tutkia lisää muun muassa siitä syystä, että tämän seurannan kaikki koehenkilöt oli kerätty saman kaupungin alueelta. Tulos olisikin tärkeää toisintaa muunlaisilla ihmisjoukoilla.

Katso myös: Mistä tietää, onko "vain hajamielinen", vai sittenkin muistisairas?

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Mistä muistisairauden tunnistaa? Miksi lääkäriin menoa ei kannata viivytellä?

Lue myös:

    Uusimmat