Kuinka vanha sydämesi on? Sisäelimet saattavat ikääntyä eri tahtiin – tällaiset voivat olla seuraukset

Parhaat keinot ikääntymisen hidastamiseen 9:12
KATSO MYÖS: Ylilääkäri listasi keinot ikääntymisen hidastamiseen – muista nämä neljä kohtaa: "Sillä olisi ihan dramaattinen vaikutus"

Elimet voivat ikääntyä eri tahtia toistensa kanssa, paljastaa tutkimus.

Mikä on vanhin elimesi? Tutkimuksessa havainnoitiin elinten ja kudosten ikää ja sen yhteyttä erilaisiin terveysongelmiin, kertoo Business Insider

Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat mittasivat proteiineja verestä ja hyödynsivät sitten koneoppimista analysoidakseen yli 5 600 aikuisen 11 sisäelintä tai kehon kudosta. Testattaviksi pääsivät sydän, kehon rasva, keuhkot, munuaiset, maksa, lihakset, haima, aivot, verisuonet, suolisto ja immuunijärjestelmä.

Kiihtynyt ikääntyminen lisäsi kuolinriskiä

Tutkijat havaitsivat, että noin 20 prosentilla tutkituista yksi elin oli ikääntynyt muita vauhdikkaammin. 1,7 prosentilla monet sisäelimet ikääntyivät nopeasti.

Ikääntyminen johtaa sekä kudosrakenteen että toiminnan heikkenemiseen, mikä lisää sairauksien riskiä.

Kun elinten biologista ikää verrattiin muihin suuressa, kroonisista taudeista vapaassa ihmisryhmässä, havaittiin, että 18,4 prosentilla 50-vuotiaista tai sitä vanhemmista ainakin yksi elin ikääntyi keskiarvoa nopeammin, tutkimusta tehnyt Tony Wyss-Coray kuvaili tiedotteessa vuonna 2023.

– Havaitsimme, että näillä henkilöillä on lisääntynyt riski sairastua kyseisen elimen sairauteen seuraavien 15 vuoden aikana.

Vajaatoiminnan riski kasvoi 250 prosenttia

Elinten kiihtynyt ikääntyminen lisäsi kuoleman riskiä 2050 prosenttia. 

Mikäli vauhdikkain ikääntyjä oli sydän, vajaatoiminnan riski kasvoi 250 prosenttia. "Vanhemmat aivot" omaaville ilmaantui todennäköisemmin kognitiivista heikkenemistä kuin "nuorempien aivojen" omistajille. 

Aivojen tai verisuoniston nopeutunut ikääntyminen puolestaan saattoi ennustaa Alzheimerin taudin edistymistä. 

Vauhdilla ikääntyvillä munuaisilla oli yhteys verenpainetautiin ja diabetekseen.

Mitä tiedolla tekee?

Tutkimuksessa oli haasteensa. Elinten iän mittaamiseen tarvittava teknologia ei ole vielä valmista yleiseen käyttöön. Mahdollisesti tulevaisuudessa elintensä ikää voisi tarkastella jopa verikokeella. 

Pelkkä testi ei kuitenkaan tee autuaaksi.

– Ei ole kovin hyödyllistä tietää, että voi mahdollisesti saada jonkin ikään liittyvän taudin varhain, ellei ihmiselle tarjota ennaltaehkäiseviä tai muita toimenpiteitä, joilla hän voisi estää sen, Business Insiderin haastattelema lääkäri James Kirkland kommentoi.

Katso myös:- Tutkimus selvitti, miten eletään terveenä 90-vuotiaaksi – viimeistään tässä iässä on syytä kiinnittää huomiota 

Tutkimus selvitti, miten eletään terveenä 90-vuotiaaksi 7:39
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annele Urtamo on tutkinut tekijöitä onnistuneen vanhenemisen taustalla.

Lue myös:

    Uusimmat