Elintavat, lääkitys ja perintötekijät voivat altistaa rajummille koronaoireille – THL-professori: "Jos joskus on ajatellut lopettaa tupakoinnin, niin nyt on se hetki"

Sukupuoli ja tupakointi voivat vaikuttaa siihen, miten rajusti koronavirus iskee – näistä asioista hankitaan nyt lisätietoa 4:17

Suomi on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa seurataan covid 19 -sairauden saaneita potilaita vuosia.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin rajusta muodosta ollaan saamassa uutta tietoa. Perintötekijät, aiemmin saatu lääkitys ja tupakointi saattavat vaikuttaa alttiuteen saada taudin vakava muoto.

Uudenlaista koronavirusta tutkitaan maailmanlaajuisessa tutkimuksessa ja tarkoituksena on saada selville, miksi tauti ilmenee joillakin rajuna ja joillakin lievänä.

Kansainvälistä tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston molekyylilääketieteen instituutti.

Tutkimuksella turvataan ihmisiä virukselta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markus Perola kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että tutkimusta ajaa eteenpäin yksi motivaattori: ihmisten turvaaminen virukselta.

– Miten opimme siitä, että toiset pärjäävät paremmin ja toiset huonommin. Miten voimme tutkimuksen tulosten perusteella suojella paremmin tautiin vaikeasti sairastuvia ja ehkä sitten myös vapaammin rajoittaa sellaisia ihmisiä, joilla sattuisi olevan tähän suojaavia tekijöitä.

On tiedossa, että miehet saavat naisia helpommin covid 19-taudin vakavan muodon. Tutkimuksessa pyritään selvittämään sitä, mistä ero sukupuolten välillä johtuu.

Perola arvioi, että painavana tekijänä saattavat olla miesten elintavat.

–Miehet tupakoivat enemmän ja miehillä on sydän ja verisuonitautia enemmän. Nämä on taudille esitettyjä riskitekijöitä.

– Genetiikka voi erota toki miehillä ja naisilla. Tutkimme genetiikkaa ja etsimme sellaisia perimän alueita, jotka saattavat joko altistaa tai suojata taudin vaikealta muodolta tai tautiin sairastumiselta ylipäätään.

Reumalääkitystä käytetty jo kokeilevana hoitona Suomessa

Muun muassa reuma- ja malarialääkkeitä on kokeiluluontoisesti testattu koronaviruksen hoitoina. Nyt aloitettu tutkimus yrittää löytää selvyyttä niiden toimivuuteen vakavan tautimuodon hoidossa.

– Ennaltaehkäiseväksi lääkitykseksi reumalääkitykset ovat rankkoja lääkityksiä. Niillä on paljon sivuvaikutuksia. Täytyisi aika vankkaa näyttöä saada siitä, että se auttaa vaikkapa sairaalahoidossa. Tätähän kokeilevana hoitona Suomessa jo käytetään.

– Tutkimuksessa arvioidaan, miten se on vaikuttanut potilailla, joihin sitä on kokeilevasti jo käytetty.

Tautitutkimuksista on ilmennyt, että myös tupakointi altistaisi koronan vaikealle muodolle. Tutkimusprofessori kannustaakin vahvasti jättämään seuraavan savukkeen välistä.

– Tupakoinnin lopettamisen hyvät vaikutukset tulevat nopeasti, jopa parissa kuukaudessa. Eli jos joskus on ajatellut lopettaa tupakoinnin, niin nyt on se hetki.

Tutkimukset ja potilasseuranta kestävät vuosia

Tartunnan saaneita seurataan tutkimuksessa vielä pitkään sairaalasta pääsemisen jälkeen. Perolan mukaan kuka tahansa vaikean hengitystieinfektion vuoksi sairaalaan joutunut henkilö voidaankin kutsua tutkimukseen.

– Toki suostumus tutkittavilta pyydetään. Ketään tähän ei väkisin oteta. Tutkimukseen kuuluu muutama verinäyte ja potilaan toipumisen seuraaminen.

– Henkilön terveysrekisteriä seurataan vielä vuosien jälkeen, että miten toipuminen on sujunut tai onko jäänyt jälkitauteja.

Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat