Tutkijat: Venäjä suunnitteli ja rahoitti kidutuskammiot Ukrainassa – "Putinin suunnitelma käy yhä selvemmäksi"

Miehensä sodalle menettänyttä Oksanaa kidutettiin karmealla tavalla venäläisten käsissä –"Toivoin pääseväni nopeasti hänen luokseen" 6:59
Hersonilainen Oksana menetti miehensä sodassa ja tuli kidutetuksi venäläisten vankina.

Sotarikostutkijat kertoivat todistusaineistosta torstaina 2. helmikuuta. 

Asiantuntijaryhmä tutkii sotarikoksia valtakunnansyyttäjien kanssa eri puolilla Ukrainaa ja Hersonissa. 

Sotarikostutkijat ovat löytäneet todisteita, jotka osoittavat, että Venäjän valtio rahoitti ja suunnitteli Hersonista löydettyjä kidutuskammioita. 

Britannian, EU:n ja Yhdysvaltojen rahoittaman Mobile Justice Team -tutkijaryhmän mukaan ainakin 20 kidutuskammion verkostolla olisi suora yhteys Venäjään. 

– Venäjän valtion rahoittamat joukkokidutuskammiot eivät ole sattumanvaraisia, vaan pikemminkin osa tarkkaan harkittua ja rahoitettua suunnitelmaa, jonka selkeänä tavoitteena on Ukrainan kansallisen ja kulttuurisen identiteetin tuhoaminen, sanoi tutkijaryhmää johtava brittiläinen asianajaja Wayne Jordash.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti Guardian

Asianajajien mukaan yli 1 000 eloonjäänyttä on toimittanut ryhmälle todisteita. Tutkimusryhmän mukaan todisteet osoittavat, että kidustuskeskuksia johtivat Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja Venäjän vankeinhoitolaitos. 

"Putinin suunnitelma käy yhä selvemmäksi"

Ukrainan valtakunnansyyttäjän virasto tutkii yli 71 000 raporttia sotarikoksista yhteistyössä Mobile Justice Team –tutkijaryhmän kanssa. 

Pelkästään Hersonin alueella epäillään kidutetun ainakin 200 ihmistä. Tutkijaryhmän mukaan Hersonista on lisäksi kateissa yli 400 ihmistä. Epäselvää kuitenkin on, että ovatko kadonneet ihmiset tapettu miehityksen aikana, vai onko heidät viety Venäjälle.

"Putinin suunnitelmana on miehittää Ukraina, alistaa Ukrainan väestö Venäjän vallan alle ja tuhota Ukrainan identiteetti. Tämä suunnitelma käy yhä selvemmäksi, kun todisteet sotarikoksista lisääntyvät ja tutkimuksemme etenevät", Jordash sanoi.

Venäjä miehitti maaliskuussa 2022

Hersonin kaupunki oli Venäjän joukkojen hallinnassa noin kahdeksan kuukauden ajan, vuoden 2022 maaliskuulta marraskuulle. 

Laaja kidutuskammioiden vyyhti alkoi paljastua, kun ukrainalaiset saivat takaisin haltuunsa Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Hersonin alueen.

Ainakin yhdessä kammioista epäillään ukrainalaisviranomaisten mukaan pahoinpidellyn ja kidutetun lapsia. 

Lue myös:

    Uusimmat