Tutkijat löysivät ruokavalion, joka voi suojata vakavalta koronalta

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Koronaa vai jotain muuta? Videolla kerrotaan, mistä oireista koronaviruksen tunnistaa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset vihjaavat, että ihmisen ruokavalio vaikuttaa siihen, kuinka vakavana hän koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaa. Kasvispainotteinen ruokavalio näyttää suojaavan vakavalta tautimuodolta, mutta tuloksia tulee tulkita varoen.

BMJ Nutrition, Prevention & Health -julkaisussa ilmestynyt vertaisarvioitu tutkimus esittää, että kasvisruokavalio tai pescovegetaarinen ruokavalio, jossa syödään myös kalaa, voivat suojata vakavalta koronavirustaudilta. 

Tutkimus perustuu 2884 lääkärin ja sairaanhoitajan otantaan. Osallistujat asuivat kuudessa eri länsimaassa ja suurin osa heistä oli miehiä. He vastasivat verkkokyselyyn ruokavaliostaan sekä mahdollisesti sairastamastaan koronavirustaudista. Yhteensä 568 osallistujaa oli sairastanut koronan, valtaosa lievänä. 

Otettuaan huomioon muut taudin vakavuuteen vaikuttavat tekijät tutkijat laskivat, että kasvisruokavaliota tai kalaa sisältävää kasvisruokavaliota noudattavat saivat harvemmin vakavan koronan kuin henkilöt, jotka eivät kyseisten dieettien mukaan syöneet. Kasvisruokavalio oli yhteydessä 79 prosenttia ja pescovegetaarinen ruokavalio 59 prosenttia vähäisempään vakavan koronavirustaudin todennäköisyyteen.

Sen sijaan vähän hiilihydraatteja ja runsaasti proteiinia sisältää ruokavaliota noudattavat sairastuivat lähes neljä kertaa kasvissyöjiä todennäköisemmin kohtalaisen vakavaan tai vaikeaan koronaan.

Havaitut yhteydet säilyivät, vaikka tutkijat ottivat huomioon osallistujien painoindeksin sekä muut sairaudet. 

Kasvisvoittoinen ruokavalio tukee vastustuskykyä

Tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta kasvispainotteisten ruokavalioiden ja koronan lievän tautimuodon välillä. Lisäksi otanta oli pieni ja tiedot perustuivat itseraportointiin. Tuloksia tuleekin tulkita varoen ja ne tulee varmistaa jatkotutkimuksissa.

Tiedotteessaan tutkijat kuitenkin huomauttavat, että kasvisruokavalio sekä kala sisältävät tyypillisesti paljon terveydelle ja immuunijärjestelmälle suotuisia ravintoaineita. 

Vastustuskykyä tukee monipuolinen ja riittävä ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kuitupitoisia täysjyväviljavalmisteita sekä riittävästi pehmeiden rasvojen lähteitä, neuvoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sen sijaan vastustuskykyä heikentää ruokavalio, joka sisältää paljon kovaa rasvaa ja sokeria, mutta vain vähän vitamiinien ja hivenaineiden kaltaisia suojaravintoaineita.

Koronapandemian aikana on tärkeä huolehtia riittävästä D-vitaminiin saannistaan, sillä puutos voi altistaa koronan vakavalle tautimuodolle. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat kala, vitaminoidut maitovalmisteet tai kasvijuomat sekä rasvalevitteet.

Kokosimme yleisiä mokia kasvomaskin käyttämisestä – tunnistatko itsesi alla olevalta videolta?

Pilkottaako nenä maskin päältä? Kerääntyvätkö käytetyt maskit taskun pohjalle? Kokosimme yleisiä mokia kasvomaskin käyttämisestä – tunnistatko itsesi? 1:03

Lue myös:

    Uusimmat