Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset vihjaavat, että ihmisen ruokavalio vaikuttaa siihen, kuinka vakavana hän koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaa. Kasvispainotteinen ruokavalio näyttää suojaavan vakavalta tautimuodolta, mutta tuloksia tulee tulkita varoen.
BMJ Nutrition, Prevention & Health -julkaisussa ilmestynyt vertaisarvioitu tutkimus esittää, että kasvisruokavalio tai pescovegetaarinen ruokavalio, jossa syödään myös kalaa, voivat suojata vakavalta koronavirustaudilta.
Tutkimus perustuu 2884 lääkärin ja sairaanhoitajan otantaan. Osallistujat asuivat kuudessa eri länsimaassa ja suurin osa heistä oli miehiä. He vastasivat verkkokyselyyn ruokavaliostaan sekä mahdollisesti sairastamastaan koronavirustaudista. Yhteensä 568 osallistujaa oli sairastanut koronan, valtaosa lievänä.
Otettuaan huomioon muut taudin vakavuuteen vaikuttavat tekijät tutkijat laskivat, että kasvisruokavaliota tai kalaa sisältävää kasvisruokavaliota noudattavat saivat harvemmin vakavan koronan kuin henkilöt, jotka eivät kyseisten dieettien mukaan syöneet. Kasvisruokavalio oli yhteydessä 79 prosenttia ja pescovegetaarinen ruokavalio 59 prosenttia vähäisempään vakavan koronavirustaudin todennäköisyyteen.
Sen sijaan vähän hiilihydraatteja ja runsaasti proteiinia sisältää ruokavaliota noudattavat sairastuivat lähes neljä kertaa kasvissyöjiä todennäköisemmin kohtalaisen vakavaan tai vaikeaan koronaan.
Havaitut yhteydet säilyivät, vaikka tutkijat ottivat huomioon osallistujien painoindeksin sekä muut sairaudet.