Ruokavalioremontti kannattaa vielä 70-vuotiaanakin – tutkimus selvitti hyödyt

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO MYÖS: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella – tarvitaanko lääkitystä? Näin vastaa asiantuntija.

Seitsemänkymppisenäkin kannattaa vielä omaksua terveellinen ruokavalio.

Terveellisen ruokavalion omaksuminen onnistuu vielä yli seitsemänkymppisenä, tuore tutkimus osoittaa. Muutokset myös parantavat terveyttä ja pienentävät muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen vaaraa.

Tulokset perustuvat PREDIMED-tutkimukseen, jossa selvitettiin Välimeren ruokavalion terveysvaikutuksia kolmen vuoden seurannassa. Tutkimukseen osallistuneet 2 300 miestä ja naista saivat opastusta ja tukea ruokavaliomuutosten tekemiseen ja ruokavalion noudattamiseen. Lisäksi kaikki saivat joko oliiviöljylisiä tai pähkinöitä.

Ruokavalioremontti pienentää sairauksien riskiä

Kun tutkijat vertasivat yli 70-vuotiaita osallistujia alle 60-vuotiaisiin, ruokavaliota noudattavia oli yhtä paljon kummassakin ikäryhmässä. Ikä ei vaikuttanut myöskään siihen, miten tunnollisesti ruokavaliossa pysyttiin.

Välimerellisen ruokavalion terveyshyödyt näkyivät yhtä lailla riippumatta sitä noudattavien iästä. Ruokavalion noudattaminen alensi verenpainetta, paransi kolesterolitasoja ja pudotti painoa kolmen vuoden seurannassa. Nämä kaikki muutokset pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja moniin muihin sairauksiin.

Tutkimukseen osallistuneet saivat osan ruoka-aineista ilmaiseksi, minkä lisäksi heitä tuettiin ja opastettiin ruokavaliomuutosten tekemisessä ja ruoanlaitossa. Onkin mahdollista, että tulokset olisivat toisenlaisia tutkimuksessa, jossa osallistujia ei tueta yhtä paljon.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Jos makeanhimo iskee, testaa Hanna Sumarin terveelliset banaaniletut:

Hanna Sumarin banaaniletut 4:37
Testaa proteiinipitoisia ja jauhottomia lettuja vaikka iltapalaksi.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat