Tutkija: Ulosmarssi ehkä vain kovaa neuvottelutaktiikkaa

Eduskuntatutkija arvioi, että sosiaalidemokraatit saattavat vielä palata kokoomuksen hallitusneuvottelupöytään. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Ville Pernaa miettii, että ulos marssiminen voi olla kovaa neuvottelutaktiikkaa. Tällöin suuret puolueet voisivat vielä päästä kompromissiin.

Lue lisää aiheesta Setä Arkadian blogista:

Hallitussolmu: jopas jotakin! Mitä eteen nyt? Kepuko?

Jos kompromissia ei tule, kokoomus tarvitsisi hallituskumppanikseen keskustaa. Pernaa pitää epätodennäköisenä, että keskusta haluaisi uudelleen hallitukseen kokoomuksen kanssa. Hän huomauttaa, että keskustan suosion romahdus sai alkunsa nimenomaan kokoomuksen kanssa jaetusta hallitusvastuusta.

Kolmas vaihtoehto on tutkijan mukaan se, että Jyrki Katainen (kok.) ei pysty muodostamaan kokoomuksen johtamaa enemmistöhallitusta. Se olisi kova paikka kokoomukselle, joka on ensimmäistä kertaa suurin puolue.

Pernaa ei laske vaihtoehdoksi sitä, että Katainen lähtisi muodostamaan hallitusta perussuomalaisten kanssa. Hän muistuttaa, että kokoomus ja perussuomalaiset ovat EU-asioissa täysin päinvastaisilla linjoilla. Timo Soini (ps.) ehti heti neuvotteluiden kariuduttua ilmoittaa, ettei hän edelleenkään jousta EU-kannastaan. Pernaa ei usko kokoomuksenkaan joustavan.

Paluu 70-luvulle

Pernaa hämmästelee hallitusneuvotteluiden vaikeutta.

- Tämä oli jo kolmas hallituspohja, jota yritettiin. Tilanne alkaa vetää vertoja 70-luvun hallitustunnusteluille.

1970-luvulla vaihdettiin joskus hallitustunnustelijaa neuvottelujen edistämiseksi. Pernaa ei usko, että se auttaisi tällä kertaa, koska ongelmat ovat puolueiden linjojen eivätkä henkilöiden välillä.

Perussuomalaiset kärjistäneet vanhojen valtapuolueiden eroja

Perussuomalaiset ovat onnistuneet kärjistämään vanhojen valtapuolueiden välisiä eroja, arvioi Pernaa.

Tutkijan mukaan perinteiset suuret puolueet ovat nyt nähneet, että periaatteellinen poliittinen linja ja arvojen korostaminen vetoavat äänestäjiin. Tämän myötä koko suomalaiseen poliittiseen järjestelmään on tullut lisää ristiriitoja sekä arvojen ja poliittisten näkemysten erilaisuuden korostamista.

Pernaa pitää merkittävänä myös sitä, että perussuomalaiset ei noudattanut valtapoliittista perinnettä, kun se piti kiinni periaatteellisesta linjastaan eikä pyrkinyt kaikin keinoin hallitukseen. Hän huomauttaa, että vaalien jälkeen tehdyt mielipidemittaukset osoittavat äänestäjien hyväksyvän tällaisen ratkaisun. Tämäkin voi lisätä vanhojen suurten puolueiden halua pitää jyrkemmin kiinni omista periaatteistaan.

(MTV3 - STT)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Kymmenen uutiset 1.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat