Mainos

Tutkija: Maailmalla 10 vuotta aikaa reagoida ilmastonmuutokseen

Esimerkiksi jääalueiden vähentyminen uhkaa arktisten alueiden eläinlajeja, kuten esimerkiksi jääkarhuja.

Amerikkalaisen ilmastoasiantuntijan mukaan maailmalla on kymmenen vuotta aikaa reagoida ilmaston lämpenemiseen, jos katastrofeilta halutaan välttyä.

Hallitusten on omaksuttava vaihtoehtoinen suunnitelma hiilidioksidipäästöjen pitämiseksi kurissa ja saatava maailmanlaajuinen lämpötilan nousu rajoittumaan yhteen celsiusasteeseen, sanoo avaruushallinto Nasassa tutkijana työskentelevä James Hansen. Hansenia pidetään eturivin asiantuntijana ilmastokysymyksissä.

-Uskon, että meillä on hyvin lyhyt tilaisuus puuttua ilmastonmuutokseen... enimmillään kyse voi olla vuosikymmenestä, Hansen sanoi ilmastonmuutosta käsittelevässä konferenssissa Kaliforniassa.

Jos maailma jatkaa nykymalliin, lämpötila nousee Hansenin mukaan 2-3 astetta ja tuloksena on toisenlainen planeetta.

Lämpimämmällä planeetalla jääkerrostumat sulavat nopeasti. Meren pinta nousee, jolloin esimerkiksi valtaosa Manhattania päätyy veden alle. Luvassa on pitkiä kuivia kausia ja lämpöaaltoja sekä voimakkaita hirmumyrskyjä uusilla alueilla. Puolet kaikista lajeista kuolee todennäköisesti sukupuuttoon.

Hansen on aiemmin herättänyt huomiota kertomalla, että presidentti George Bushin hallinto yritti hiljentää hänet ja muunteli hänen ja muiden asiantuntijoiden arvioita planeetan lämpenemisestä.

Hansen toisti nyt, että Yhdysvallat on päästänyt käsistään tilaisuuden vaikuttaa maailmaan ilmastonmuutoskysymyksessä. Yhdysvallat päästää eniten kasvihuonekaasuja ilmaan, mutta maa ei ole mukana Kioton ilmastosopimuksessa.

Arktinen merijää kutistunut

Ilmastotutkijat kertoivat lisäksi keskiviikkona, että arktinen merijää on kutistunut selvästi. Vuosina 2004-2005 kutistumista oli 14 prosenttia. Nasan tutkijan Josefino Comison mukaan ympärivuotisen jääalueen vähentyminen on selvä merkki ilmaston lämpenemisestä.

Arktista merijäätä on tarkkailtu satelliiteilla 1970-luvulta lähtien. Nyt uutta on se, että jääalue on kutistunut myös talvella.

Jääalueiden vähentyminen uhkaa arktisten alueiden eläinlajeja kuten jääkarhuja. Esimerkiksi Kanadan Hudson Bayn alueella jääkarhukannat ovat laskeneet jopa 22 prosentilla viidessätoista vuodessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.