Videot paljastavat: Sadat ihmiset juhlivat Helsingissä kuin koronaa ei olisikaan – ”Täysin edesvastuutonta”

3:50
Ei näin! Tältä näytti konsertissa, jossa turvavälit ovat unohtuneet täysin – Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar luonnehti tapahtumaa edesvastuuttomaksi.

Helsingin tapahtumakeskus Telakalla järjestettiin perjantai-iltana musiikkitapahtuma, jossa turvavälit pettivät. Helsingin kaupungin apulaispormestari vaatii lisää valvontaa. Telakan toimitusjohtaja kaipaa nykyistä selkeämpiä linjauksia.

Turvavälit pettivät tapahtumakeskus Telakalla perjantai-iltana. Sosiaalisessa mediassa jaetulla puolen minuutin mittaisella videolla näkyy, miten ihmisjoukko juhlii kuin koronaa ei olisikaan.

Videon on jakanut kansanedustaja Aki Lindén (sd.). Videolla näkyy, kuinka hollantilaisartisti Sefa esiintyy väkijoukon edessä.

Videoita samasta keikasta on jaettu muun muassa Instagramissa. Lisäksi tapahtumakeskus Telakkaa johtava Niko Hallamäki vahvistaa, että video on otettu perjantaina Telakalta.

– Videosta päätellen kyseessä on artistin lopetushuipennus, jossa tilanne on eskaloitunut. Video ei tietenkään ole koko illan kaari. Lyhytaikaisia kohtaamisia väkisinkin muodostuu, Hallamäki sanoo.

– Väkijoukon erottelussa on myös ongelmana se, missä seurueiden välinen raja menee, kuka saa olla ja kenen vieressä.

Tapahtumakeskus Telakka ei ole järjestänyt perjantaista tapahtumaa, vaan vuokrannut tilat tapahtuman käyttöön.

Helsinkiläiset poliitikot ottivat videoon kantaa Twitterissä. Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sanoi, että kyseinen toiminta on saatava loppumaan välittömästi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) twiittasi, että asia on selvityksessä.

Apulaispormestari ymmärtää turnausväsymyksen

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar sanoo keskustelleensa aiheesta pormestarin kanssa. Razmyar toivoo, että koronarajoituksia valvova aluehallintovirasto (avi) käy asian läpi tapahtumajärjestäjien kanssa.

– Oma näkemykseni ja käsitykseni on juuri se, minkä Twitterissäkin sanoin. Eli tämä on täysin vastuutonta.

– Jos esimerkiksi turvavälejä ei voida noudattaa, täytyy tapahtumajärjestäjän miettiä, voidaanko tapahtumaa järjestää ollenkaan.

Razmyar sanoo, että on useita toimijoita, jotka tekevät oikein ja noudattavat rajoituksia. Hän ei kannata tapahtumapaikkojen sulkemista.

– Tiedetään, että elinkeinon harjoittaminen on todella vaikeaa tällä hetkellä.

Razmyar ymmärtää, että pitkän koronavuoden loppupuolella ihmiset voivat kärsiä turnausväsymyksestä.

– Viestini on, että meidän täytyy yksinkertaisesti rajoittaa omaa elämäämme. Se tuntuu epämukavalta ja väärältä, mutta kolikon toisella puolella ovat vakavammat seuraukset.

"Jokainen itse päättää, kuinka käyttäytyy"

Tapahtumakeskus Telakkaa johtava Niko Hallamäki sanoo, että avi kävi viikko sitten toteamassa tapahtumakeskuksen koronaohjeistukset asianmukaisiksi.

Hallamäen mukaan paikalla on ollut noin 500 henkilöä, eli noin 100 alle viranomaisten asettaman turvarajan. Hallamäki sanoo, että jokaisella asiakkaalla on ollut omaa tilaa noin 2,5 neliömetriä.

– Avilta ja THL:ltä tulevat ohjeistukset, ja niiden mukaan me kaikki toimimme. Yhteistyö viranomaisten kanssa on toiminut todella hyvin, Hallamäki sanoo.

Hallamäen mukaan turvarajat voivat pettää esimerkiksi silloin kun artisti saapuu tai lähtee lavalta. Hän nostaa esiin myös ihmisten vastuun omasta käytöksestään.

– Tapahtumanjärjestäjä on noudattanut ohjeistuksia niin hyvin kuin pystyy. Paperilla kaikki näytti todella hyvältä. Sitten jokainen itse päättää, kuinka käyttäytyy.

Yleisölle on annettu koronaohjeistukset ja tarjottu ilmaista maskia heidän saapuessaan Telakalle.

– Meille olisi varmaan helpompaa, jos tulisi kasvomaskipakko.

Hallamäki muistuttaa, että tapahtuma-alalla on suuri määrä yksinyrittäjiä, joilla menee heikosti.

– Jotainhan tässä heidänkin pitää tehdä. Näen tästä vierestä, kuinka karmeassa asemassa monet ovat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja