Turvallisesti vesille – muista tämä veneilijän ykkössääntö!

Veneilyturvallisuus alkaa oikeanlaisista varusteista. Pelastusliivit tulisi pukea kaikille veneessä oleville. Nykyään myös lemmikeille on saatavilla omia pelastuspukineita.

– Pelastusliivit on ykkösjuttu kaikille, ketkä ovat veneessä, sanoo ylikonstaapeli Ilkka Pietiläinen Sisä-Suomen poliisista.

Pelastusliivejä valittaessa varusteiden koon tulisi aina vastata puettavan henkilön kokoa ja painoa. Myös kelluntaliivi voi auttaa hätätilanteessa. Pelastusliivi on kuitenkin varmempi ja turvallisempi vaihtoehto, sillä se kääntää veteen tippuneen kasvot ylöspäin.

Pelastusliivit ovat pakollinen varuste jokaiselle veneilijälle, myös lapsille. Lemmikeillekin on nykyään saataville omia pelastusliivejä, vaikka ne eivät pakollisia varusteita olekaan. Eläimen liiveissä olisi hyvä olla selässä jonkinlainen lenkki, josta eläin on hätätilanteessa helppo nostaa takaisin veneeseen.

Tarkista vene, huomioi sää

Veneen turvallisuuden suhteen tulisi huomioida, että veneen tulee olla ehjä eikä se saa olla olosuhteisiin nähden ylikuormattu. Myös sään kehittyminen tulisi huomioida vesille lähdettäessä.

Pietiläisen mukaan tuulen kovetessa myrskyluokkaan vesille lähtö kannattaa perua.

– Tuuliolosuhteet kai ne pahimmat on. Ja jos siihen liittyy pimeys ja vesisade, niin kannattaa harkita lähteekö.

Lue myös:

    Uusimmat