Mainos

Turun telakka lomauttaa yli tuhat

Telakkayhtiö STX Europen Turun-telakalla aloitettiin tänään yt-neuvottelut, jotka koskevat yhteensä yli tuhatta ihmistä. Terästuotannon puolella työntekijöitä on noin 900. Toimihenkilöitä on noin 160. Ensimmäiset lomautukset alkavat keväällä.

Telakan johtajan Teppo Raitiksen mukaan lomautustarpeen syynä on kansainvälinen lama, joka on pysäyttänyt laivakaupat. Yhtiöllä on esisopimus amerikkalaisen Royal Caribbean -varustamon kanssa neljännen Freedom-luokan aluksen rakentamista. Sopimusta ei kuitenkaan ole vahvistettu.

-Laivanrakennusalalla kuormitus on aina aaltoilevaa, mutta nyt suurin ongelma on maailmantalouden romahtaminen. Tilauksia ei tehdä vaikka tarvettakin olisi. Kaikki vaan odottavat, mitä on tulossa, luonnehtii Raitis.

Telakalla neuvotellaan tässä vaiheessa vain lomautuksista.-Mitään tarvetta irtisanomisiin ei ole, sanoo Raitis.

Työntekijät eivät yllättyneet

Parhaillaan telakalla rakennetaan Royal Caribbeanille kahta Genesis-luokan jättiristeilijää. Niistä toinen, Oasis of the Seas on jo laskettu vesille. Teräspuolen työntekijöitä ei enää tarvita, koska alus on jo varusteluvaiheessa.

Allure of the Seas valmistuu aikataulun mukaan ensi vuoden lopulla ja pikku hiljaa teräsrakentamisen tarve silläkin vähenee.

Pääluottamusmies Jari Aalto sanoo, etteivät lomautukset tulleet yllätyksenä.

-Tämä oli tiedossa jo syksyllä, koska lisätilauksia ei ole tullut.

Aalto arvioi, että ellei uutta tilausta tule, kaikki terästuotannon työntekijät on lomautettu vuoden loppuun mennessä. Maailmantalouden tilanteen vuoksi hän pitää erittäin epätodennäköisenä, että neljännen Freedom-luokan aluksen sopimus vahvistettaisiin lähiaikoina.

-Pienemmistäkin tilauksista olisi apua, mutta lomautuksia on edessä joka tapauksessa.

Turun lisäksi STX Europella on Suomessa telakat Raumalla ja Helsingissä. Kyseessä on entinen Aker Yards, joka muutti nimensä viime syksynä sen jälkeen kun korealainen STX nousi Aker Yardsin pääomistajaksi 92 prosentin osuudella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.