Turun saattohoitoskandaalin käsittely alkaa käräjäoikeudessa – syytteitä muun muassa murhasta ja törkeistä pahoinpitelyistä

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti saattohoitoyrityksen omistajien raskaista rikossyytteistä.

Kotisairaala Luotsin toimitusjohtajana toiminutta sairaanhoitajaa syytetään muun muassa murhasta, kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kiristyksestä ja törkeästä huumausainerikoksesta. Henkilöstöjohtajana toiminutta lääkäriä syytetään törkeästä kiristyksestä ja törkeästä väärennyksestä.

Poliisi on aiemmin kertonut, että rikoksista epäillyt noin 50-vuotias miessairaanhoitaja ja noin 40-vuotias naislääkäri ovat olleet pariskunta ja pyörittäneet yhdessä Luotsia Turussa. Turun kaupunki osti Luotsilta muun muassa kotisaattohoitopalveluita vuosina 2011–2014. Epäilty rikoskokonaisuus alkoi syyttäjän mukaan jo joulukuun lopulla 2009 ja päättyi toukokuussa 2015.

"Murhasi puolustuskyvyttömän potilaan"

Syyttäjän mukaan miessairaanhoitaja murhasi Luotsissa saattohoidossa olleen puolustuskyvyttömän potilaan. Kaksi törkeää pahoinpitelyä taas kohdistuivat syyttäjän mukaan tiedottomana olleisiin potilaisiin.

Miehen epäillään myös väärentäneen huomattavan määrän huumausainetilausasiakirjoja, joilla hän syyttäjän mukaan sai laittomasti apteekista suuren määrän vaarallista huumaavaa lääkeainetta.

Epäillyssä törkeässä kiristyksessä on kyse Luotsin asiakkaana olleen iäkkään pariskunnan kohtuuttomasta laskuttamisesta. Naislääkäriä syytetään myös törkeästä väärennyksestä, koska hän syyttäjän mukaan allekirjoitti lääkereseptilomakkeita, joihin muut ihmiset kirjasivat myöhemmin lääkeaineet sekä lääkkeiden saajat.

Virkamiehiä epäillään valvonnan laiminlyömisestä

Poliisin tietojen mukaan Turun kaupunki ulkoisti Luotsille noin 185 potilaan hoidon. Tarjouskilpailussa yhtiö oli selvästi halvin.

Neljää Turun kaupungin entistä tai nykyistä virkamiestä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan he laiminlöivät valvonnan, johon velvoitti sekä laki että Luotsin kanssa tehty ostopalvelusopimus. Kahden virkamiehen osalta syyttäjä jätti syytteen nostamatta, koska epäillyt rikokset olivat heidän osaltaan vanhentuneet.

Oikeudenkäynti alkaa tänään valmisteluistunnolla ja varsinainen pääkäsittely alkaa ensi viikolla. Koska asiassa käsitellään uhrien terveystietoja, on odotettavissa, että käsittely ja oikeuden asiakirjat salataan ainakin osin. Lounais-Suomen poliisista kerrottiin jo aiemmin, että asian esitutkintapöytäkirja on kokonaan salainen.

Luotsi nousi esiin toisessa rikostutkinnassa

Rikosepäilyjen poliisitutkinta kesti noin kaksi vuotta. Poliisin mukaan yrityksen nimi nousi esiin erään toisen rikostutkinnan yhteydessä.

Poliisi ei ole kertonut, mistä toisesta tutkinnasta on kyse. Miessairaanhoitaja on kuitenkin aiemmin tuomittu huumausainerikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen samassa huumevyyhdessä viihdetaiteilija Jari Sillanpään kanssa. Mies oli tuomion mukaan muun muassa pitänyt hallussaan, käyttänyt ja välittänyt eteenpäin kristallina tunnettua dekstro-metamfetamiinia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja