Mainos

Turkkilaiset protestoivat paavia vastaan

Mielenosoittajien mukaan paavi ei ole tervetullut Turkkiin. Katolisen kirkon päämiestä odotetaan maahan tiistaina.

Tuhannet turkkilaiset ovat osoittaneet mieltään paavin Turkin-vierailua vastaan Istanbulissa. Poliisin arvion mukaan liikkeellä oli noin 25 000 ihmistä.

Islamilaisen Onnellisuus-puolueen koolle kutsuma mielenilmaus oli toistaiseksi mittavin protesti paavi Benedictus XVI:n tiistaina alkavaa vierailua vastaan. Rauhallisesti sujuneen mielenosoituksen osanottajamäärä jäi kuitenkin huomattavasti järjestäjien ennakoimasta jopa miljoonasta.

Mielenosoittajien julisteissa roomalaiskatolisen kirkon päämiestä kehotettiin muun muassa pyytämään anteeksi syyskuista puhettaan, jossa hän arvostelijoiden mukaan leimasi islamin väkivaltaiseksi uskonnoksi.

Paavi on sittemmin pahoitellut puhettaan, jossa hän lainasi bysanttilaisen keisarin näkemyksiä, mutta ei ole suoranaisesti pyytänyt sitä anteeksi.

Turkkilaisten muistissa ovat myös nykyisen paavin aiemmat arviot, joiden mukaan Turkki ei uskontonsa ja kulttuurinsa puolesta kuulu Euroopan unioniin.

Paavi puolestaan vakuutti tänään Roomassa "ystävyyttään ja arvostustaan" Turkkia ja sen kansaa kohtaan, ja pyysi Pyhän Pietarin aukiolle kokoontuneita kuulijoitaan rukoilemaan matkan onnistumisen puolesta.

Viime hetken sovinnon eleenä Vatikaani ilmoitti paavin vierailevan Istanbulin Sinisessä moskeijassa. Kyseessä on Benedictuksen ensimmäinen käynti muslimien pyhätössä.

Turkissa ei sen sijaan katsota hyvällä paavin vierailuun kuuluvaa käyntiä 500-luvulla rakennetussa Hagia Sofian kirkossa, joka muutettiin moskeijaksi 1400-luvulla ja edelleen museoksi vuonna 1935. Monien mielestä paavi haluaa käynnillään osoittaa, että hänen mielestään Hagia Sofia on edelleen kristitty kirkko.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.