Mainos

Turkki ei hyväksy ohjuksia

Turkki ei hyväksy Kyproksen hallituksen suunnitelmaa tilattujen venäläisohjusten sijoittamiseksi Kreikalle kuuluvaan Kreetaan. Suunnitelma kiristäisi jo ennestään vaarallista tilannetta Egeanmerellä, sanoi Turkin ulkoministeri Ismail Cem keskiviikkona.

Kypros aikoi alunperin sijoittaa venäläiset ilmatorjuntaohjukset omalle maaperälleen, mutta luopui suunnitelmasta Turkin uhattua tuhota ohjukset, jos ne sijoitetaan Kyprokseen. Venäläisten ohjusteknikkojen läsnäolo toisessa Nato-maassa ei ole hyväksyttävissä, ulkoministeri Cem perusteli maansa kantaa.
-Minusta on uskomattoman väärin, että Naton jäsenmaa hankkii ohjuksia uhatakseen toista jäsenmaata. Kyproksen hallituksen tiistainen päätös olla ottamatta vastaan venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia on ulkoministeri Cemin mukaan voitto Turkin voimakkaalle esiintymiselle ohjuskiistassa.

Kyproksen presidentti Glafkos Klerides ilmoitti tiistaina Kreikan presidentin Kostas Simitisin kanssa neuvoteltuaan, että Kypros luopuu suunnitelmasta tilattujen venäläisohjusten sijoittamiseksi Kyprokseen. Klerides aikoo sen sijaan neuvotella Venäjän kanssa ohjusten sijoittamisesta Kreikalle kuuluvaan Kreetaan. Venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi, että venäläiset ja kyproslaiset korkea-arvoiset virkamiehet ovat jo aloittaneet uudet neuvottelut, joissa sovitaan alkuperäisen kauppasopimuksen muuttamisesta tarvittavin osin.

Kyproksen hallitus eripurainen

Kyproksen sosialistit uhkasivat keskiviikkona vetää kaksi ministeriään Kyproksen hallituksesta. Sosialistien mielestä hallituksen ei olisi pitänyt luopua hankkeesta sijoittaa venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia Kyprokseen. Sosialistisen Edek-puolueen puheenjohtaja Vassos Lyssarides kertoi, että puolueen keskuskomitea päättää ministerien mahdollisesta vetämisestä hallituksesta kokouksessaan lauantaina. Edekin ministerien lähtö hallituksesta ei johtaisi hallituksen kaatumiseen Kyproksen presidenttivaltaisessa järjestelmässä. Lyssarides on kannattanut lujasanaisesti venäläisohjusten sijoittamista Kyprokseen. Ohjuksista luopuminen on hänen mukaansa "väärä ja vahingoittaa kansallisia etujamme".

Venäjä pitää kiinni kaupasta

Venäjä ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo pitää kiinni Kyproksen kanssa solmimastaan ohjuskaupasta. Venäjän ulkoministeriön edustaja totesi, että Venäjä on horjumatta pitänyt kiinni sopimuksestaan ja edellyttää, että myös ohjusten vastaanottaja tekee samoin. -Ymmärtääksemme Kypros on samaa mieltä, sanoi Venäjän ulkoministeriön päätiedottaja Vladimir Rahmanin uutistoimisto Interfaxin mukaan.

EU tyytyväinen

Euroopan unioni kiitteli keskiviikkona Kyproksen päätöstä luopua ohjusten sijoittamisesta Kyprokseen. Päätös osoittaa EU:n puheenjohtajamaan Itävallan ulkoministerin Wolfgang Schüsselin mukaan, että EU oli oikeassa ottaessaan Kyproksen mukaan marraskuussa alkaneisiin jäsenyysneuvotteluihin.
-Nyt me näemme, että tämä luottamuksenosoitus oli perusteltu. Jäsenyystoiveet ilmeisesti kannustivat Kyprosta antamaan merkittävän panoksen alueen turvallisuudelle, hän sanoi. Schüssel piti päätöstä tärkeänä voittona Yhdysvaltain, Britannian ja varsinkin puheenjohtajamaan Itävallan kulissientakaisille diplomaattisille ponnisteluille.

Pääministeri Kleridesin hallitus on aiemmin tarjoutunut luopumaan ohjusten sijoittamisesta Kyprokseen, jos Turkki suostuu supistamaan Pohjois-Kyproksessa olevia turkkilaisjoukkoja. Turkin ulkoministeri Cem totesi keskiviikkona, että tämä on "hyvin virheellinen kaavailu". Kypros on ollut jaettuna kahtia siitä saakka kun Turkki miehitti saaren pohjoisen kolmasosan vuonna 1974. Miehitys oli vastatoimi Kreikan tukemalle vallankaappaukselle, jonka tavoitteena oli saaren liittäminen Kreikkaan. Kyproksen hallituksessa on mukana ainoastaan Kyproksen kreikkalaisia. Vain Turkki on tunnustanut saaren pohjoisosaan muodostetun Kyproksen turkkilaisen hallituksen.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.