Mainos

Turkin viisumihelpotuksille odotetaan EU:sta vihreää valoa - ihmisoikeuskysymyksistä huolimatta

EU:n on määrä päättää Turkin viisumihelpotuksista huomenna. Turkilla on kuitenkin vaikeuksia täyttää vaatimukset -  suurimpina kynnyskysymyksinä ovat turvallisuus, perusoikeudet ja sananvapaus. Pohjoismaiden ulkoministerikokouksen mukaan Turkin tulee täyttää kaikki 72 EU-ehtoa, jotta viisumihelpotukset voidaan myöntää. Nimettömät virkamieslähteet arvioivat uutistoimisto Reutersille, että helpotukset toteutuvat joka tapauksessa - täyttipä Turkki ehdot tai ei.

EU:n pitäisi huomenna saada aikaan päätös Turkin viisumihelpotuksesta kovan paineen alla. Turkki on uhannut vetäytyä turvapaikanhakijoiden palautusjärjestelmästä, jos helpotuksia ei tule. EU on asiassa pahasti puun ja kuoren välissä.

- Eurooppa tarvitsee Turkkia enemmän kuin Turkki tarvitsee Eurooppaa, julisti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan 19.4.

Viisumivapaus 79 miljoonan asukkaan Turkille jakaakin nyt Euroopan päättäjiä kahteen leiriin. Toisaalta Turkin yhteistyö pakolaiskysymyksissä on tällä hetkellä EU:n maahanmuuttopolitiikan elinehto. Toisaalta Turkista kuullaan jatkuvasti uutisia, jotka kyseenalaistavat maan demokratiakehityksen ja turvallisuuden.

Sananvapauskysymykset ja turvallisuus ongelmana

Turkin johto on vaientanut yhä jyrkemmin toimin turkkilaista oppositiomediaa sekä aiempaa selkeämmin kohdistanut vastatoimia myös ulkomaiseen mediaan.

Maaliskuussa oppositiolehti Zaman siirrettiin oikeuden päätöksellä viranomaisten haltuun. Poliisit hajottivat asiasta mieltään osoittavien ihmisten joukon muoviluodeilla ja kyynelkaasulla.

Suuri saksalaislehti Der Spiegel puolestaan joutui vetämään kirjeenvaihtajansa pois Turkista, koska viranomaiset eivät suostuneet jatkamaan tämän lehdistölupaa.

Eilen Turkki karkotti maasta suomalaisnaisen, joka oli ollut Turkin mukaan osallisena kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen toimintaan. Diken-uutissivuston mukaan naisen oli tarkoitus kirjoittaa Turkissa kirja.  Nainen pidätettiin ilmeisesti vakoilusta epäiltynä. Suomen ulkoministeriö on vahvistanut STT:lle, että karkotus on nyt pantu täytäntöön.

Myös Turkissa nähdyt terrori-iskut ovat kuluneen vuoden aikana lisääntyneet.  Viime vuoden ylivoimaisesti tuhoisin isku oli kaksoispommi Ankaran rautatieaseman edustalle viime vuoden lokakuussa - yli sata sai surmansa. Tänäkin vuonna iskuissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan on syyttänyt Turkkia pakolaisten palauttamisesta takaisin Syyriaan.

Helpotusten odotetaan toteutuvan

Viisumihelpotuksen ehdoksi on asetettu 72 kohtaa viidestä alaryhmästä. Niihin kuuluvat passiuudistus, maahanmuuton hallinta, turvapaikanhakijoiden vastaanotto, yleinen turvallisuus ja perusoikeudet.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Turkin viisumisääntöjä tullaan huomenna joka tapauksessa löysäämään. Myönteinen päätös tehtäneen siitä huolimatta, ettei Turkki ehdi millään täyttää kaikkia vaatimuksia. Nimettömän virkamieslähteen mukaan Turkki tulee täyttämään 72 vaatimuksesta mahdollisesti 65.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.