Turkin Erdogan jättää väliin Glasgow'n ilmastokokouksen – peruutussyytä ei ole kerrottu

Ilmastonmuutoksen lietsomat äärimmäiset sääilmiöt aiheuttavat yhä enemmän tuhoa – näihin kymmeneen maahan ilmiöt vaikuttavat koviten 2:08
Ilmastonmuutoksen lietsomat äärimmäiset sääilmiöt aiheuttavat yhä enemmän tuhoa – näihin kymmeneen maahan ilmiöt vaikuttavat koviten.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on palannut G20-maiden johtajien kokouksesta Turkkiin ja perunut suunnitelmansa osallistua Glasgow'n ilmastohuippukokoukseen. 

Asiasta kertoo turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

Virallista peruutussyytä ei ole vahvistettu. Turkkilainen Cumhuriyet-lehti ja uutistoimisto Reuters kertovat, että Erdoganilla ja Britannialla olisi tullut kiistaa kokouksen turvallisuusjärjestelyistä. 

Nimettömien diplomaattilähteiden mukaan Britannian viranomaiset eivät olisi täyttäneet Turkin vaatimuksia protokollasta ja turvallisuusjärjestelyistä.

Erdogan tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viikonloppuna Roomassa G20-kokouksessa. Turkin ja Yhdysvaltain välillä oli vielä muutama päivä sitten vakava diplomaattinen kriisi, kun Erdogan uhkasi karkottaa Yhdysvaltain ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät näiden ilmaistua tukensa vangitulle turkkilaisaktivistille. Karkotusuhan alla oli myös Suomen suurlähettiläs. 

Nyt johtajat kuitenkin keskustelivat Yhdysvaltain hallinnon mukaan "erittäin rakentavasti".

Turkki ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen yli viisi vuotta sen allekirjoittamisen jälkeen

Turkin parlamentti ratifioi vasta tänä vuonna Pariisin ilmastosopimuksen, vaikka maa allekirjoitti sopimuksen jo vuonna 2016. Turkkia hiersi sopimuksessa muun muassa se, että maa on määritelty siinä kehittyneeksi valtioksi, vaikka se itse katsoo olevansa kehittyvä valtio.Erdogan on kertonut nyt julkisesti olevansa huolestunut ilmastonmuutoksesta.

YK:n ilmastohuippukokous COP26:n alkoi eilen Skotlannin Glasgow'ssa. Pariisin sopimus jätti monia tärkeitä yksityiskohtia selvitettäväksi, joten Glasgow'n tapaaminen on hyvin merkittävä. Kokous on monien mielestä viimeinen mahdollisuus pitää ulottuvilla ilmaston lämpenemisen tavoiteltu raja, 1,5 astetta.

Glasgow'n kokous kestää 12.  tätä kuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat