Mainos

Tupon ulkopuolelle jääneet alat jatkavat neuvotteluja

Keskeiset tulosopimuksen ulkopuolelle jääneet sopimusalat ovat ilman työ- tai virkaehtosopimuksia, kun vanhan tupon päättymiseen on aikaa reilut kaksi viikkoa. Vuoden alusta voimaan tulleen uuden tupon piirissä on sivuun jääneistä huolimatta yli 98 prosenttia palkansaajista.

Esimerkiksi lääkärit, valtion tuomarit, laivanpäällystö sekä osa konepäällystöstä jatkavat tammikuun aikana neuvotteluja työehdoistaan. Sopimusta vailla ovat myös Alkon työntekijät, metsäkoneiden käyttäjät, vartijat, metsäkeskusten toimihenkilöt ja Finnairin liikennelentäjät. Tupon ulkopuolella ovat myös seitsemän viikkoa lakossa olleet palomiehet. Kiistassa on pitkälti kyse sopimusoikeuksista sekä ikälisä- ja palkkausjärjestelmistä.

Muilla aloilla lakot uhkaavat aikaisintaan helmikuussa, mutta esimerkiksi lääkäreiden työtaistelu alkaisi käytännössä vasta maaliskuussa mm. virkariitakäsittelyn takia. Tilanteeseen odotetaan selvyyttä ensi keskiviikkona, kun akavalaisen Suomen lääkäriliiton valtuuskunta on koolla. Valtion juristien sopimusneuvottelut jatkuvat todennäköisesti 26. tammikuuta asti. Tällöin akavalaisen Suomen lakimiesliiton valtuuskunta tarkastelee tilannetta. Alko-konserni on sopinut neuvottelevansa myyjien ja toimihenkilöiden työehdoista paikallisesti. Neuvotteluille on varattu aikaa helmikuun puoliväliin.

Lakko pysäyttäisi Ruotsin-lautat

STTK:laisen konepäällystöliiton pääaloille väännettiin vaivoin sopimukset joulun alla, mutta laivanpäällystöliiton tilanne jäi auki. Laivanpäällystöliiton pääalan ulkomaanliikenteen osapuolet tapasivat tänään aamulla, mutta kokous oli lähinnä tilanteen kartoitus. Neuvottelut jatkuvat viikon kuluttua, ja ennen sitä selvitellään alan palkkatilastoja. Vailla sopimusta on ulkomaanliikenne kokonaisuudessaan sekä merenkulkulaitoksen alukset ja merenkulun tarkastajat. Sopimatta on myös Ahvenanmaan maakuntahallinnon lauttaliikenne. Alan mahdollinen lakko pysäyttäisi ulkomaanliikenteen kuljetukset ja matkustajaliikenteen. Se merkitsisi mm. Ruotsin-lauttojen ja Viroon liikennöivien suomalaisten alusten jäämistä satamaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.