Tuplasti aiempaa nopeampi! Microsoft julkaisi uuden Edge-selaimensa ensimmäisen version – ladattavissa Windowsille ja macOS:lle

Nettimaailman julmuuteen kaivataan empatiaa 9:49
Videolla keskustellaan nettikiusaamisesta.

Microsoft julkaisi odotetulla tavalla 15. tammikuuta uudelta pohjalta rakennetun Edge-verkkoselaimensa ensimmäisen valmiin julkaisuversion.

Uusi Microsoft Edge on ladattavissa Windows 7:lle, Windows 8:lle, Windows 10:lle ja Applen macOS:lle Microsoftin verkkosivuilta. Uuden version versionumero on 79.

Uudessa Edge-versiossa Microsoft on hylännyt oman selainmoottorinsa ja siirtynyt Google Chromen kanssa samalle Chromium-pohjalle.

Tulossa päivityksiä

Microsoft aikoo jatkossa päivittää Edge-selaintaan seuraavalla versiolla varhain helmikuussa ja tämän jälkeen tasaisesti noin kuuden viikon välein.

Microsoftin mukaan uusi Edge tulee saapumaan päivityksenä myös Windows Updaten kautta alkaen tulevina viikkoina ja laajemmin tulevina kuukausina, eikä käyttäjillä tule olemaan mahdollisuutta jatkaa vanhan Edgen käyttöä. Uusi Edge tulee automaattisesti Windows 10:n versiolle 1803 ja uudemmille, alkaen siis viime vuoden keväällä julkaistusta April 2018 -päivityksestä. Organisaatioille Microsoft tarjoaa mahdollisuuden viivästyttää uuden Edgen asennusta, mutta kuluttajilla tätä mahdollisuutta ei erikseen ole.

Sama pohja Google Chromen kanssa

Google Chromen kanssa samaan Chromium-pohjaan siirtyminen tuo Edge-selaimeen myös monia uusia etuja, kuten mahdollistaa tuen Google Chromelle kehitetyille lisäosille sekä paremman tuen kehittyneille verkkosovelluksille (Progressive Web Apps). Lisäksi se helpottaa Microsoftin kehitystyötä usean eri alustan tukemisessa, sillä Chromium-Edge on aiempaa lähempänä selaimen Android- ja iOS-versioita ja kaikki tiedot synkronoituvat jatkossa eri versioiden välillä.

Microsoft toteaa uuden Edgen olevan myös tuplasti nopeampi aiempaan verrattuna. Samalla selain saa myös uuden aaltoa muistuttavan logon.

Aiemmin Microsoft käytti Edgessä omaa selainmoottoriaan, jonka kehitystyöstä se päätti luopua. Nyt Microsoft antaa oman panoksensa avoimen lähdekoodin Chromiumin kehitykseen. Samalla Microsoft kehittää selaintaan muutenkin nyt aktiivisemmin.

Uudessa Edgessä kokoelmatoiminto

Microsoft julkaisi uuden Edgen testiversioina viime keväänä ja on sittemmin jatkanut kehitystyötä yleisön palautteen perusteella. Microsoftin mukaan testiversioita on ladattu miljoonia kertoja. Microsoftin kehitys- ja julkaisumalli eri versioineen seuraa myös Google Chromen esimerkkiä.

Mukana alusta asti uudessa Edgessä on esimerkiksi kokoelmatoiminto, jolla voi kerätä yhteen linkkejä, kuvia ja verkkosivuja, joista voi tehdä myöhemmin hakuja tai tarkastella niitä muuten.

Ominaisuuksista historian ja laajennusten synkronointi ei vielä ole käytössä uudessa Edgessä. Lisäksi muun muassa piirto-ominaisuudet tulevat vielä laajenemaan tulevissa versioissa.

Työpöytä-Edgen uuden version julkaisun yhteydessä Microsoft päivittää myös Edge-selaimen Android- ja Apple iOS -versioita. Ne perustuivat jo aiemminkin kummankin alustan omalle selainmoottorille, joten siltä osin niissä ei nyt tapahtu muutoksia, mutta päivityksenä on tulossa muun muassa uusi logo ja uudistuksia käyttöliittymään.

Lue myös:

    Uusimmat