Tupakointikiellon pelätään lisäävän vankilaväkivaltaa Ruotsissa

Henkilökunnan työympäristö on tärkein perustelu, mutta kyse on myös tulipaloriskistä

Ruotsin vankiloiden henkilökunta on huolissaan vuoden alussa voimaan tulevasta tupakointikiellosta ruotsalaisissa vankiloissa.

Tähän asti vangit ovat Ruotsissa voineet polttaa vapaasti selleissään, mutta tammikuun alusta alkaen tupakointi on mahdollista vain päivittäisen ulkoilutunnin aikana.

Ruotsalaisen vankien järjestön Frion puheenjohtaja Ricard Nilsson sanoo saaneensa runsaasti kirjeitä tupakointikiellosta suuttuneilta vangeilta.

- Tässä on syntymässä ruutitynnyri. Kielto voi olla viimeinen pisara, joka saa maljan vuotamaan yli äyräiden, Nilsson kertoo.

Frio katsoo myös, että vankeinhoitoviranomaiset tulkitsevat väärin tupakointia koskevaa lainsäädäntöä.

- Meidän mielestämme omat huoneemme ovat verrattavissa vankilan ulkopuolisiin asuinhuoneisiin, joissa voi polttaa, Nilsson sanoi.

Ruotsin vankilaviranomaiset tähdentävät, että kyse on ennen kaikkea vankiloiden henkilökunnan työympäristöstä.

- Henkilökunnan työympäristö on tärkein perustelu, mutta kyse on myös tulipaloriskistä, sanoo Anne-Chatrine Älgevik, joka on vankeinhoitolaitoksen asiantuntija.

- Tutkimukset osoittavat lisäksi, että tupakointi lisää huumeriippuvuuden riskiä.

Vaikka kielto tulee voimaan virallisesti vasta ensi vuoden alussa, on sitä noudatettu jo joissakin vankiloissa. Asiat ovat sujuneet Älgevikin mukaan odotettua paremmin.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat