Mainos

Tuottajahintojen lasku alensi kuluttajahintoja

Kuluttaja on tuoreen tutkimuksen mukaan hyötynyt EU-jäsenyyden aiheuttamasta maatalouden tuottajahintojen rajusta laskusta. Tuottajahintojen lasku on siirtynyt täysimääräisesti lihan, kananmunien, jauhojen ja leivän kuluttajahintoihin.

Sen sijaan maitotuotteissa jalostuksen ja kaupan markkamääräinen osuus kuluttajahinnasta eli kokonaismarginaali on noussut. Tällaiseen tulokseen päädytään Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa. Kananmunien kuluttajahinta tippui viime vuonna eniten, laskua edelliseen vuoteen verrattuna oli 45 prosenttia.

Kuluttajahinnan alenemisesta kaksi kolmannesta oli seurausta tuottajahinnan laskusta ja noin neljännes jalostuksen ja kaupan osuuden supistumisesta. Verokannan muutoksen osuus oli yhdeksän prosenttia.

Teurastamot ja kauppa tinkivät osuudestaan

Suomen EU-jäsenyyden vuoksi maatalouden tuottajahinnat laskivat keskimäärin 40 prosenttia. Tuottajahinnan lasku muodosti vain osan kuluttajahinnan alenemisesta. Esimerkiksi sianlihan kuluttajahinta tippui viime vuonna 23 prosenttia ja naudanlihan 15 prosenttia, ja puolet näiden hintojen alenemisesta johtui tuottajahintojen laskusta.

Teurastamot ja kauppa osallistuivat kuluttajahinnan halpenemiseen, toisin kuin on oletettu. Teurastamojen ja kaupan osuus kuluttajahintojen alenemisesta oli sianlihalla alle kolmannes ja naudanlihalla runsas viidennes. Loppuosa hintojen alamäestä oli seurausta elintarvikkeiden arvonlisäverokannan laskusta 22 prosentista 17 prosenttiin.

Ruisleivän hinnasta jauhon osuus 4 prosenttia

Ruis- ja vehnäjauhojen kuluttajahinnat laskivat viime vuonna noin kolmanneksen. Lasku johtui viljan tuottajahintojen ja arvonlisäverokannan alenemisesta. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä myös jalostus ja kauppa tinkivät osuudestaan kahdeksan prosentin verran.

Raaka-aineen osuus reikäleivän hinnasta oli viime vuonna runsaat neljä prosenttia. Tutkija Heikki Laurinen huomauttaakin, että viljelijä ei juuri pysty vaikuttamaan leivän kuluttajahintaan. Vaikka leipomo saisi käyttämänsä viljan ilmaiseksi, laskisi esimerkiksi ranskanleivän kuluttajahinta vain kuusi prosenttia.

Meijerit menettivät vientituen

Maitotuotteissa jalostuksen ja kaupan markkamääräinen osuus kuluttajahinnasta on noussut EU-jäsenyyden tultua voimaan. Edamjuuston ja joidenkin rajusti kilpailtujen tuotteiden, kuten jogurtin marginaali laski kuitenkin viime vuonna.

Laurinen selittää meijerien tulosten heikkenemisen johtuvan pääasiassa siitä, että EU-jäsenyyden myötä vientituki poistui EU:n sisämarkkinoille vietäviltä tuotteilta ja laski selvästi sisämarkkinoiden ulkopuolelle vietäviltä tuotteilta.

Meijerivoin ja edamjuuston kuluttajahinta on tänä vuonna laskenut jonkin verran aiemmasta. Voin sekä juuston kuluttajahintoihin ei ole tutkimuksen mukaan odotettavissa tänä vuonna suuria muutoksia, sillä raaka-aineen hinta ei muutu eikä edamjuuston lisääntynyt tuonti ole toistaiksesi olennaisesti alentanut kuluttajahintoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.