Tuore tutkimus: Imetä pitkään, lapsesi syö myöhemmin vähemmän sokeria

0:55

Puolesta vuodesta vuoteen imetetyt lapset näyttäisivät syövän muita lapsia terveellisemmin 3–5-vuotiaina, tuore tutkimus osoittaa. Tätä pitempi imetys ei näyttäisi tuovan lisähyötyjä, mutta on toki hyväksi sekin.

Videolla keskustellaan julkisen imetyksen herättämistä voimakkaista reaktioista.

Tutkimuksen ja 3 000 lapsen tietojen perusteella 6–12 kuukautta rintamaitoa saaneet söivät 3–5-vuotiaina monipuolisemmin ja terveellisemmin, he nauttivat sokeriherkkuja, välipaloja ja sokeroituja juomia harvemmin, ja heillä oli vähemmän ruokailuun ja syömiseen liittyviä hankaluuksia kuin lapsilla, joita imetettiin vähemmän.

Myös pitempään eli yli 12 kuukautta imetettyjen ravitsemus oli hyvällä mallilla, mutta ero 6–12 kuukautta imetettyihin ei ollut kovin suuri.

Havainnot tukevat suomalaisia imetyssuosituksia

Kanadalaistutkijoiden havainnot tukevat suomalaisia imetyssuosituksia, joiden mukaan vauvoja suositellaan pidettävän täysimetyksellä 4–6 kuukauden ikään, minkä jälkeen imettämistä olisi hyvä jatkaa kiinteiden ruokien ohessa vuoden ikään saakka.

Tuloksia kannattaa silti tulkita pienellä varovaisuudella, sillä imettämisen keston lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. On esimerkiksi todennäköistä, että imettämiseen panostavat vanhemmat ovat terveystietoisia myös myöhemmissä valinnoissaan.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja