Tuontiruoka valtaa kaupan luomuhyllyjä

Luomuruoka ei välttämättä ole lähiruokaa. Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajaa Heikki Juutista huolestuttaa se, että luomuhyllyjä valtaavat tuontitavarat nyt, kun kauppaketjut ovat vihdoin alkaneet laajentaa valikoimiaan.

- Meillä on tekemisen paikka, tuumi Juutinen elintarviketeollisuuden asiantuntijaseminaarissa Lahdessa tiistaina.

Hänen mielestään elintarvikeyritysten - myös isojen - tulisi kiinnostua luomusta.

Elintarviketeollisuuden tuoreen toimialaraportin mukaan luomutuotteiden maailmanmarkkinat ovat kaksinkertaistuneet

2000-luvulla. Suomessa luomun osuuden ennakoidaan kasvavan prosentista 15-20:een.

Jo joka kolmas 15-79-vuotias suomalaiskuluttaja arvostaa valinnoissaan terveellisyyttä, kestävää kehitystä ja sosiaalista vastuuntuntoa. Näihin niin sanottuihin LOHAS-arvoihin samaistuu vahvasti joka kymmenes.

Raportti antaa kuluttajien toiveista osin ristiriitaisen kuvan. Tuoretta lähiruokaa arvostetaan, mutta ruoanlaiton pitäisi olla helppoa.

- Kauppa ja luomutuottajat pitäisi saada keskustelemaan keskenään, että pääsisimme samaan kuin Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa, päättelee Heikki Juutinen.

Raportin mukaan elintarvikeyritykset suhtautuvat tulevaisuuteen pääosin luottavaisesti, mutta toimialapäällikkö Leena Hyrylä kantaa huolta heikoista katteista.

Hyrylä luottaa alalle saatavan uusia pienyrityksiä, koska tuotantotiloja ja valvontaa koskevat määräykset ovat helpottumassa.

Poliittisia toiveita

Heikki Juutinen toivoi tulevaan hallitusohjelmaan resursseja elintarvikealan, yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyöhön, koska tuontikilpailuun vastaaminen on kautta linjan ykköshaaste.

- Kaipaan mukaan myös ajatuksia kansallisesta ruokastrategiasta, jota puidaan parhaillaan eduskunnassa.

Valmisteveron korotusta Juutinen kuvaili käsittämättömäksi ja vahingolliseksi.

- Tullinimikkeisiin perustuvalla ratkaisulla ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa. Esimerkiksi ksylitoli menee verolle.

Mahdollisen sokeriveron Juutinen säätäisi niin, että se peritään aukotta myös tuontituotteista.

Presidenttien marraskuun tapaamisen toivotaan johtavan siihen, että Venäjä päästää vientikiellosta loputkin neljä suomalaista liha-alan tuotantolaitosta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat