Mainos

Tuoksuilla tunnelmaa kotiin

Sisustuksen viimeistelee oikea tuoksu. Sen avulla luodaan tunnelmaa ja korostetaan oman kodin ainutlaatuista henkeä.

Tuoksut vaikuttavat alitajuisesti. Ne piristävät tai rentouttavat, aktivoivat tai rauhoittavat riippuen tilanteesta ja valitusta tuoksusta. Samalla tavoin kuin värit stimuloivat näköaistia ja erilaiset materiaalit tuntoaistia, voi tuoksuilla rakentaa oman kodin aistimaailmaa juuri itselleen mieluisaksi.

Parhaimmillaan tuoksu on silloin, kun sitä ei varsinaisesti edes huomaa. Esimerkiksi julkisiin tiloihin tuoksuja työkseen suunnittelevat kertovat tähtäävänsä juuri siihen, että tuoksu ei erotu vaan tilaan tuleva ihminen kokee ilman vain raikkaana ja miellyttävänä. Hillittynä häivähdyksenä havaittu tuoksu pysyy siis taustatekijänä eikä nouse liian pistävästi esiin.

Lempeä kynttilänvalo

Etenkin talviseen aikaan tuoksukynttilät ovat kodikkaita tunnelmanluojia. Lempeä kynttilänvalo levittää mukanaan lämpöä ja tuoksua koko asuntoon. Valitse kuitenkin kynttilä huolella − jos tuoksu tuntuu jo kaupassa pistävältä, ei se todennäköisesti pysy miellyttävän mietona poltettaessakaan.

Etenkin pienissä tiloissa liian vahva-aromisen kynttilän polttoaika voi jäädä epäkäytännöllisen lyhyeksi. Tila saattaa helposti täyttyä liian vahvoista aromeista, jotka tekevät vaikutelman tunkkaiseksi. Allergiselle tai astmaatikolle kynttilän vahva tuoksu aiheuttaa nopeasti oireita.

Suitsukkeet ja tuoksutikut

Aasialaisiin kulttuureihin olennaisena osana kuuluvat suitsukkeet. Niiden käyttö on vähitellen levinnyt Suomeenkin. Suitsukkeet ovat joko tuoksuvaksi käsiteltyjä bambutikkuja tai kartion muotoon puristettua suitsuketahnaa. Ne sytytetään palamattomalle alustalle tai suitsuketelineeseen hiljalleen savuamaan.

Tuoksutikkuja käytetään puolestaan polttamatta. Ne asetetaan pulloon, jonka pohjalla on tuoksuöljyä. Öljy imeytyy tikkuihin ja maustaa sitä kautta ilman. Tuoksun voimakkuutta säädellään yksinkertaisen manuaalisesti tikkujen ja öljyn määrää muuttelemalla. Tuoksutikut sopivat erinomaisesti esimerkiksi kylpyhuoneen raikastamiseen. Kaunis pullo ja tikkujen levittämä herkkä tuoksu tuovat kotiin luksuksen tuntua.

Kukkia tuoreina ja kuivattuina

Kaikkein kaunein tuoksuntuoja on tietenkin tuore kukka. Kimppu leikkokukkia sievässä maljakossa on välitön kasvojenkohotus huoneelle kuin huoneelle. Kukat levittävät hyvää tuoksua ja ovat samalla kaunista katseltavaa.

Kaappien ja komeroiden hajustukseen on perinteisesti käytetty pieniä kuivatuin kukin tai potpourrisekoituksin täytettyjä tuoksupusseja. Tuoksupussit ovat myös hauska lahjaidea: kerää kesällä ruusun terälehtiä talteen ja askartele niistä sieviä pusseja itselle ja lahjaksi. Potpourrisekoitus lasimaljassa sopii hyvin myös kylpyhuoneeseen tai koristehyllyyn. Sekaan voi lisätä kuivattuja hedelmiä ja kiviä, simpukoita tai käpyjä.

Tuoksumarkkinointi tekee tuloaan

Nahan tuoksu autokaupassa, raikkaat hedelmät supermarketissa, vaniljan ja suklaan aromit leipomossa tai kampaamon raikas shampoon tuoksu − nämä kaikki saattavat olla sattumaa, mutta yhtä hyvin laskelmoidun korostettua tai suihkepullosta peräisin. Asiakkaalta tuoksuilla myyminen jää usein huomaamatta, mutta niin on tarkoituskin.

Alitajuisilla aistielämyksillä vedotaan tunteisiin, saadaan kävijät rentoutumaan aivan huomaamattaan, ostamaan enemmän ja viipymään kauemmin. Tuoksumarkkinointi on viime vuosina yleistynyt ja esimerkiksi monet suuret hotelliketjut näkevät brändätyn tuoksun tärkeänä osana asiakaskokemustaan.

Tuoksut luovat kotoisuutta ja viihtyisyyttä, herättävät muistoja ja tuovat tunteet pintaan. Asuntokaupassa kikka on jo vanha: jokainen asuntoesittelyjä kiertänyt on varmasti vähintään kerran osunut paikalle, kun myyjä on juuri sattumalta ennen esittelyä leiponut ison vadillisen pullaa ja herkullinen haju leijuu vastaan jo ennen ulko-ovea.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: SXC, Puttipaja

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.