Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tuoksu kutsuu lihapatojen ääreen

Julkaistu 14.10.2003 12:20

Kirpakat syysilmat virittävät mielemme keräämään ympärillemme lämpöä. On mukava pukeutua villapaitaan, sytyttää kynttilöitä ja nauttia lämmittävää ruokaa. Reippaan ulkoilun jälkeen on nautinnollista nuuhkia keittiöstä kantautuvia lihapadan tuoksuja. Pitkään hautunut sopivasti maustettu liha on pehmeää ja suussa sulavaa.

Lihapadat sopivat niin arki- kuin juhlaruuiksi. Pataa kannattaa valmistaa kerralla reilusti, monet padat vain paranevat uudelleen lämmitettäessä. Haudutettavaan lihapataan kannattaa valita sidekudospitoisia, pitkää hauduttamista vaativia paloja, esimerkiksi naudan lapaa, etuselkää tai rintaa. Nopeasti kypsyvät kasvikset kannattaa lisätä pataan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta ne ovat kypsiä, mutta eivät soseutuneita.

Kunnon lihapata maistuu kaikille! Padan lisäkkeeksi sopivat perunat, riisi tai couscous.

Syyspata

4:lle

Kuva: FinfoodKuva: FinfoodFinfood

400 g naudan keittolihaa luuttomana1-2 potkakiekkoa, jos on saatavissa1 l vettä 1 tl kokonaisia pippureita 1-2 tl suolaa1 sipuli pala lanttua pala palsternakkaa1-2 porkkanaapätkä purjoa 4 perunaa 2 laakerinlehteä

Laita liha kuumaan, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Kuori vaahto. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Anna lihan kiehua hiljalleen, kunne se on kypsää. Ota kypsä liha liemestä leikkuulaudalle, irrota luut lihasta ja paloittele liha. Siivilöi liemi ja laita pataan noin 6 dl lientä. Kuori kasvikset ja paloittele ne reilun kokoisiksi palasiksi. Laita kasvikset liemeen kypsymään ja hauduta niitä kypsäksi miedolla lämmöllä noin 30 - 40 minuuttia. Lisää joukkoon lihakuutiot. Tarkista maku.

Kreikkalainen lihapata

Kuva: FinfoodKuva: FinfoodFinfood

400 g luutonta naudan- tai lampaan lapaa tai etuselkää 1 rkl öljyä2 rkl tomaattipyreetä0,5 chili tai ripaus chilijauhetta 5 salottisipulia 3-5 valkosipulinkynttäpala selleriäpippuria1 vihreä paprika 4 dl lihalientä 2 tl hunajaa2 tomaattia 1 dl oliiveja 100 g fetajuustoa

Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipulit ja selleri. Leikkaa sipulit puolikkaiksi, valkosipulit viipaleiksi ja selleri paloiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa malto suikaleiksi. Paloittele tomaatti lohkoiksi. Kuumenna öljy padassa, lisää tomaattipyree ja kypsennä hetki. Lisää lihapalat ja ruskista niitä. Lisää pataan sipulit ja selleri. Mausta pippurilla. Kypsennä hetki sekoitellen ja kaada päälle lihaliemi ja hunaja. Anna padan hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes liha on mureaa. Lisää paprikat joukkoon puolen tunnin kypsentämisen jälkeen. Lisää pataan lopuksi tomaatit, oliivit ja murustettu fetajuusto.

Kaali-possupata

4:lle

Kuva: Finfood

400 g kasleria50 g pekonia 500 g valkokaalia 3 valkosipulia 2 porkkanaa1 rkl inkivääriä raastettuna 100 g sieniä (siitakkeita, suppilovahveroita tai muita metsäsieniä)1 rkl soijaa 2 rkl siirappiapippuria ripaus meiramia 5 dl lihalientä

Leikkaa kasleri ja pekoni suikaleiksi. Suikaloi kaali. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Puhdista ja paloittele sienet. Laita pekonit pataan ja kuumenna pataa, sekoittele koko ajan. Lisää kaslerinpalat pekonin joukkoon ja ruskista palat. Lisää pataan kaali, sipulit, porkkana, inkivääri ja sienet. Kuullota kasviksia padassa muutama minuutti. Mausta soijalla, siirapilla, pippurilla ja ripauksella meiramia. Kaada päälle lihaliemi. Hauduta pataa pannulla tai uunissa noin 45 minuuttia.

Viinimarja-broileripata

4:lle

Kuva: FinfoodKuva: FinfoodFinfood

2 punasipulia4 dl mustaviinimarjoja 4 marinoimatonta broilerin rintaleikettäpippuria ja suolaa2 rkl voita4 dl vahvaa kanalientä 2 rkl hunajaa

Kuori ja leikkaa sipuli lohkoiksi. Ruskista broilerinpalat voissa kuumassa pannussa kummaltakin puolelta. Lisää pannuun sipulinlohkot ja kuullota niitä muutama minuutti. Siirrä broilerin palat ja sipulit uunivuokaan. Lisää joukkoon mustaviinimarjat, kuuma kanaliemi ja hunaja. Hauduta pataa uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia.

(MTV3 Internet, Finfood Lihatiedotus Kuvat Sanna Peurakoski, Studio Piquant)

Lisää aiheesta:

Läpimurto lähellä: Siat voivat pian pelastaa miljoonien sairaiden hengenBrittinainen teki melkoisen munalöydön eBaystaKuljettaja ajoi vastaantulevien kaistaa Helsingin keskustassa – liki törmäys tallentui poliisikameraanHanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"Älä tee näin, kun tapaat vieraan koiran – "Tärkeää opettaa"Tutkimus paljastaa, miten lokit saa parhaiten häädettyä pois eväiden kimpusta
Lifestyle
Kuva: Finfood
Finfood

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:01
    Lääketiede

    Läpimurto lähellä: Siat voivat pian pelastaa miljoonien sairaiden hengen

  • Eilen18:59
    Linnut

    Brittinainen teki melkoisen munalöydön eBaysta

  • Eilen17:39
    Autot

    Kuljettaja ajoi vastaantulevien kaistaa Helsingin keskustassa – liki törmäys tallentui poliisikameraan

  • Eilen16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • Eilen15:03
    Koirat

    Älä tee näin, kun tapaat vieraan koiran – "Tärkeää opettaa"