Tuoksu kutsuu lihapatojen ääreen
Kirpakat syysilmat virittävät mielemme keräämään ympärillemme lämpöä. On mukava pukeutua villapaitaan, sytyttää kynttilöitä ja nauttia lämmittävää ruokaa. Reippaan ulkoilun jälkeen on nautinnollista nuuhkia keittiöstä kantautuvia lihapadan tuoksuja. Pitkään hautunut sopivasti maustettu liha on pehmeää ja suussa sulavaa.
Lihapadat sopivat niin arki- kuin juhlaruuiksi. Pataa kannattaa valmistaa kerralla reilusti, monet padat vain paranevat uudelleen lämmitettäessä. Haudutettavaan lihapataan kannattaa valita sidekudospitoisia, pitkää hauduttamista vaativia paloja, esimerkiksi naudan lapaa, etuselkää tai rintaa. Nopeasti kypsyvät kasvikset kannattaa lisätä pataan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta ne ovat kypsiä, mutta eivät soseutuneita.
Kunnon lihapata maistuu kaikille! Padan lisäkkeeksi sopivat perunat, riisi tai couscous.
Syyspata
4:lle
400 g naudan keittolihaa luuttomana1-2 potkakiekkoa, jos on saatavissa1 l vettä 1 tl kokonaisia pippureita 1-2 tl suolaa1 sipuli pala lanttua pala palsternakkaa1-2 porkkanaapätkä purjoa 4 perunaa 2 laakerinlehteä
Laita liha kuumaan, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Kuori vaahto. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Anna lihan kiehua hiljalleen, kunne se on kypsää. Ota kypsä liha liemestä leikkuulaudalle, irrota luut lihasta ja paloittele liha. Siivilöi liemi ja laita pataan noin 6 dl lientä. Kuori kasvikset ja paloittele ne reilun kokoisiksi palasiksi. Laita kasvikset liemeen kypsymään ja hauduta niitä kypsäksi miedolla lämmöllä noin 30 - 40 minuuttia. Lisää joukkoon lihakuutiot. Tarkista maku.
Kreikkalainen lihapata
400 g luutonta naudan- tai lampaan lapaa tai etuselkää 1 rkl öljyä2 rkl tomaattipyreetä0,5 chili tai ripaus chilijauhetta 5 salottisipulia 3-5 valkosipulinkynttäpala selleriäpippuria1 vihreä paprika 4 dl lihalientä 2 tl hunajaa2 tomaattia 1 dl oliiveja 100 g fetajuustoa
Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipulit ja selleri. Leikkaa sipulit puolikkaiksi, valkosipulit viipaleiksi ja selleri paloiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa malto suikaleiksi. Paloittele tomaatti lohkoiksi. Kuumenna öljy padassa, lisää tomaattipyree ja kypsennä hetki. Lisää lihapalat ja ruskista niitä. Lisää pataan sipulit ja selleri. Mausta pippurilla. Kypsennä hetki sekoitellen ja kaada päälle lihaliemi ja hunaja. Anna padan hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes liha on mureaa. Lisää paprikat joukkoon puolen tunnin kypsentämisen jälkeen. Lisää pataan lopuksi tomaatit, oliivit ja murustettu fetajuusto.
Kaali-possupata
4:lle
400 g kasleria50 g pekonia 500 g valkokaalia 3 valkosipulia 2 porkkanaa1 rkl inkivääriä raastettuna 100 g sieniä (siitakkeita, suppilovahveroita tai muita metsäsieniä)1 rkl soijaa 2 rkl siirappiapippuria ripaus meiramia 5 dl lihalientä
Leikkaa kasleri ja pekoni suikaleiksi. Suikaloi kaali. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Puhdista ja paloittele sienet. Laita pekonit pataan ja kuumenna pataa, sekoittele koko ajan. Lisää kaslerinpalat pekonin joukkoon ja ruskista palat. Lisää pataan kaali, sipulit, porkkana, inkivääri ja sienet. Kuullota kasviksia padassa muutama minuutti. Mausta soijalla, siirapilla, pippurilla ja ripauksella meiramia. Kaada päälle lihaliemi. Hauduta pataa pannulla tai uunissa noin 45 minuuttia.
Viinimarja-broileripata
4:lle
2 punasipulia4 dl mustaviinimarjoja 4 marinoimatonta broilerin rintaleikettäpippuria ja suolaa2 rkl voita4 dl vahvaa kanalientä 2 rkl hunajaa
Kuori ja leikkaa sipuli lohkoiksi. Ruskista broilerinpalat voissa kuumassa pannussa kummaltakin puolelta. Lisää pannuun sipulinlohkot ja kuullota niitä muutama minuutti. Siirrä broilerin palat ja sipulit uunivuokaan. Lisää joukkoon mustaviinimarjat, kuuma kanaliemi ja hunaja. Hauduta pataa uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia.
(MTV3 Internet, Finfood Lihatiedotus Kuvat Sanna Peurakoski, Studio Piquant)
Uusimmat
-
06:21
Tampereen keskustassa naisen kuoliaaksi ampuneen epäillyn vangitsemista käsitellään käräjillä
-
06:11
Sinilevä karkottaa ostajia ja voi jopa romahduttaa mökin arvon
-
06:04
Kuvat: Tällaiselta paikalta ampuja yritti Trumpin epäiltyä salamurhaa – mukana kivääri, reppuja ja kamera
-
06:03
Toyotan tähtikuskille povataan hurjaa urasiirtoa – "Siellä on valtava kiitollisuudenvelka"
-
05:50
Kurikan jättipotti: Tätä kaikkea on saatu 100 miljoonalla
-
05:32
Häkäilemätön pornovainoaja piinasi ex-puolisoaan vuosia – tällaisia olivat "Jamon" törkyviestit
-
05:27
Trump kommentoi epäiltyä uutta salamurhayritystä: "Mikään ei minua hidasta"
-
05:13
Pörssisähkön hintaan tänään hurja piikki
-
00:11
Trumpin läheisyydessä ammuttiin – FBI: Vaikuttaa salamurhayritykseltä
-
00:00
Viikkohoroskooppi
-
22:44
Tämä esitys yllätti Jorma Uotisen toisessa TTK-livessä: "Minuun se tärähti"
-
22:17
Ensimmäisenä TTK:sta pudonneen Annimari Korten tähtiopettaja kehuu: "Uskomaton tahtotila ja taistelijaluonne"
-
21:49
Tämä pari joutui jättämään TTK:n ensimmäisenä
-
21:38
TTK-tuomaristo oli ällikällä lyöty Linnea Leinon ja Anssi Heikkilän esityksen jälkeen: "Rima on ennätyskorkealla"
-
21:27
"Ei jättänyt kylmäksi" – TTK-tuomarit kehuivat Mika Saukkosen kehitystä
-
21:12
Susani Mahaduran tarina TTK-parketilla sai Helena Ahti-Hallbergin kyynelten partaalle: "Minulle on kunnia-asia olla isovanhempi"
-
21:03
Arsenal siipirikkoisena derbyn voittoon – "Jouduimme kärsimään"
-
21:02
Kamera tallensi tuhon Harkovassa: Venäjän väitetään iskeneen rakennukseen
-
20:51
Sami Uotila jakoi asian, jonka päätti ollessaan tulossa isäksi: "Vannoin itselleni"
-
20:38
Jorma Uotiselta vinkki suorassa lähetyksessä hittiartistille: "Halonen heittäydy!"
-
Lataa lisää