Tunnistatko itsessäsi koronaväsymyksen merkkejä? HUS-linjajohtaja: Turvasuositukset on unohdettu yöelämässä – "Kaikki olosuhteet viruksen leviämiselle ovat olemassa"

Tunnistatko itsessäsi näitä koronaväsymyksen merkkejä? HUS:n asiantuntija:"Nyt tarvitaan turnauskestävyttä" 6:00
Katso myös video: Jan-Henry Stenberg HUSista kertoo, miten koronaväsymys ilmenee käyttäytymisessä tällä hetkellä.

Koronaa koskevista turvaväleistä ja muista suosituksista lipsuminen on herättänyt huolta kesän aikana. Varsinkin ravintolat ovat muuttuneet suoranaisiksi viruslingoiksi.

"Koronaväsymyksellä" tarkoitetaan poikkeustilasta ja sääntöjen noudattamisesta aiheutuvaa henkistä väsymystä. Kevään eristyksissä olon voidaan nyt kesällä katsoa purkautuneen vapautuneeena käytöksenä. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin psykiatrian linjajohtajan Jan-Henry Stenbergin mielestä Suomessa eletään vielä ensimmäisen korona-aallon jälkeistä vaihetta. Omaa rentoa käyttäytymistä pyritään oikeuttamaan nyt, kun toinen aalto ei ole vielä huipussaan. 

– Jokainen, joka kävelee yöllisen viikonloppukaupungin läpi, näkee, että turvavälejä ei pidetä ja kaikki olosuhteet viruksen leviämiselle ovat olemassa, Stenberg toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Koronaväsymyksen oireina voi Stenbergin mielestä nähdä tilanteet, joissa yksilö alkaa hakea oikeutusta käytökselleen vertaamalla, mitä muut tekevät tai eivät tee.

– Alkaa, miettiä, että ”jos nyt tämän kerran matkustan julkisissa ilman suojamaskia”, tai ”jos nyt vielä otan rennommin”. Sellainen tietynlainen kyynistyminen koko asiaan, hän summaa.

– Kehottaisin kaikkia muistamaan, että turvavälejä on syytä pitää ja käsihygieniasta on syytä huolehtia. Samoin testauksessa on syytä käydä, kun on vähänkään aihetta.

Koronatartunnoissa on näkynyt kasvua, ja myös toisen "lockdownin" mahdollisuutta syksyllä on väläytetty, jos tilanne pahenee. 

Stenberg pitää kynnystä toiselle lockdownille korkeana nyt, kun keväällä tehdyt päätökset aiheuttivat jo kritiikkiä.

– Nyt täytyy toivoa, että päättäjillä on riittävästi viisautta ja rohkeutta tehdä niitä päätöksiä, joita kansalaisten suojelemiseksi täytyy tehdä.

Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta! 

Lue myös: Koronaseuranta

Lue myös:

    Uusimmat