Tunnistatko astman oireet?

Astma on pitkäaikainen keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus. Sen tyypilliset oireet ovat yskä, hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen.

Astman oireet voivat olla lähes huomaamattomia tai toisaalta rajuja, jopa henkeä uhkaavia. Monet astmaa sairastavat eivät edes välttämättä tiedä sairastavansa astmaa. 

Astmaatikko saa helposti hengitysoireita, sillä tulehtuneet limakalvot ovat herkät eri ärsykkeille kuten pölyille, kylmälle ilmalle, rasitukselle, voimakkaille tuoksuille sekä savulle.

Limakalvojen tulehdus ja keuhkoputkien supistuminen ovat puolustusreaktioita, jotka torjuvat vieraita aineita. Astmassa puolustus on liian voimakasta ja toistuvaa, vaikka todellinen vaara ei uhkaa.

Yskä

Sitkeä ja pitkäaikainen yskä on yleinen astman oire. Yskä voi olla kuivaa tai limaista, ja se voi pahentua öisin tai liikunnan jälkeen. Etenkin öiseen aikaan vaivaava yskä on usein astman ensioire.

Hengityksen vinkuminen

Hengityksen vinkuminen sisään- tai uloshengittäessä voi olla oire astmasta. Vinkumisen aiheuttaa se, kun ilma kulkee ahtaiden, supistuneiden keuhkoputkien läpi. Vinkuminen on yleistä astmassa, mutta aina se ei yksin ole oire siitä. Hengityksen vinkumista esiintyy myös keuhkoahtaumassa ja keuhkokuumeessa.

Hengenahdistus

Kun keuhkoputket tulehtuvat ja ahtautuvat, voi hengittäminen tuntua vaikealta. Lima täyttää supistuneet keuhkoputket vaikeuttaen hengitystä entisestään. Hengitysvaikeus voi aiheuttaa tunnetta hengenahdistuksesta.

Paineen tunne rinnassa

Kun lihakset hengitysteiden ympärillä supistuvat, voi rintakehässä tuntua painetta. Tämä voi tuntua siltä, kuin köysi puristaisi rintaa. 

Väsymys

Astmakohtauksessa keuhkot eivät saa tarpeeksi happea. Tämän vuoksi myös verenkiertoon ja lihaksiin kulkeutuu vähemmän happea. Liian vähäinen hapensaanti voi aiheuttaa väsymystä. Jos astmaoireet pahenevat öisin ja haittaavat unta, vaikuttaa se myös vireyteen päivällä.

Tunnista vaikea astmakohtaus

Astma voi haitata arkea, mutta tavallisesti oireet eivät suoraan uhkaa henkeä. Astmakohtaus voi kuitenkin äityä myös vakavaksi, jolloin se voi olla hengenvaarallinen. Mikäli henkilö kokee seuraavia oireita astmakohtauksen aikana, on suositeltavaa hankkiutua pian ensiapuun tai päivystykseen:

- Äärimmäinen hengitysvaikeus

- Hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus ovat lisääntyneet niin, että kokonaisten lauseiden puhuminen tai tuolista nouseminen on vaikeaa 

- Pulssi on pysyvästi yli 110 minuutissa puolen tunnin kuluttua keuhkoputkia avaavan lääkeen otosta

- Kova hengitystiheys

- Tila huononee hoidosta huolimatta

Huokailu

Huokaiseminen on luonnollinen seuraus siitä, kun keuhkot ovat laajentuneet täyteen kapasiteettiinsa. Huokaus syntyy pitkästä syväänhengityksestä ja pitkästä uloshengityksestä. Koska astma voi vaikeuttaa kehon hapen saantia, voi huokailu kieliä siitä, että keho tarvitsee lisää happea.

Henkinen ahdistus ja huoli

Ahdistus voi aiheuttaa astmakohtauksen. Se voi myös olla oire siitä. Kun hengitystiet ahtautuvat, rintakehä kiristyy ja hengitys vaikeutuu. Nämä tekijät voivat lisätä pelkoa ja näin ahdistusta. Myös astmakohtauksten arvaamattomuus itsessään voi lisätä ahdistusta. Joillakin myös stressi voi aiheuttaa astmaoireita. 

Lähteet: Terveyskirjasto, hengitysliitto.fi, terve.fi, allergia.fi, healthline.com

Liikuntaa lääkkeeksi astmaan

Miten astmaa voi hoitaa itse lääkkeiden lisäksi? Katso Huomenta Suomen keskustelu toukokuulta 2015.


Lue myös:

    Uusimmat