Tunnista aivohalvaus ajoissa – hoitoon on päästävä nopeasti

Joka vuosi noin 14 000 ihmistä sairastuu Suomessa aivohalvaukseen, jonka taustalla on joko valtimon tukkeuma tai verenvuoto. Kun aivokudosta alkaa verenkierron häiriintyessä tuhoutua, jokainen sekunti on tärkeä.

Koska aivohalvaukseen ei välttämättä liity kipua, ensiapuun ei ehkä osata hakeutua ajoissa. Liuotushoito tulisi kuitenkin aloittaa heti ensitunteina. Mitä nopeammin ymmärtää, mistä on kyse ja soittaa hätänumeroon, sitä todennäköisemmin selviää ja välttyy pysyviltä aivovaurioilta.

Avainsanana aivohalvauksessa on äkillisyys: infarkti ei yleensä kehity hitaasti edeten vaan niin, että jotakin muuttuu sekunti sekunnilta. Prevention-verkkosivusto haastatteli aiheesta apulaisprofessori Royya Modiria Kalifornian yliopistosta.

Et pysty hymyilemään suorassa

Jos peilistä näkyvät kasvot eivät näytä omilta tai kasvoja ei pysty liikuttamaan kuten haluaisi, kyseessä voi olla aivohalvaus. Toispuoleisesti roikkuvat tai tunnottomat kasvot kielivät siitä, että aivoihin ei virtaa tarpeeksi verta. Syytä huoleen on, jos yrittää hymyillä ja toinen suupieli pysyykin alhaalla.

Olet selvin päin mutta kuulostat humalaiselta

Sammaltava mongerrus tai siansaksan puhuminen ovat merkkejä siitä, että aivot eivät toimi niin kuin pitäisi. Tällöin kannattaa soittaa heti 112:een. Ystävää voi esimerkiksi pyytää toistamaan yksinkertaisen lauseen, ja jos tämä ei onnistu, täytyy soittaa apua.

Et pysty tarttumaan esineisiin

Aivohalvaus voi tehdä raajat voimattomiksi ja vaikuttaa kykyyn nostaa esineitä tai pitää niistä kiinni. Saattaa olla, ettei kaukosäätimellä pystykään vaihtamaan kanavaa tai kännykällä kirjoittamaan tekstiviestiä. Voi myös käydä niin, että kun yrittää nostaa molempia käsivarsia suoraan sivuille, toinen pyrkii väkisin alaspäin.

Olo on kuin huvipuistolaitteessa

Aivohalvauksessa raajat voivat tuntua hervottomilta. Jos esimerkiksi toista jalkaa ei tunne, menettää nopeasti tasapainon eikä pysty seisomaan suorassa. Henkilöllä olla vaikeuksia kävellä tai edes seistä normaalisti, ja hän saattaa tuntea huimausta.

Päähän sattuu

Päänsärkyä esiintyy harvemmin aivohalvauksen yhteydessä, mutta jos niin tapahtuu, taustalla on yleensä aivoverenvuoto. Päänsärky on tällöin erittäin kovaa ja äkkinäistä, erilaista kuin yleensä.

Näköhäiriö

Joskus aivohalvauksessa maailma niin sanotusti pimenee. Näkö saattaa hämärtyä tai mennä kokonaan toisesta silmästä. Jotkut näkevät asiat kahtena tai muuten sameina.

Lähteet: Prevention.com, Terveyskirjasto.fi

Mitä ensiaputarvikkeita mökille ja matkalle?

Huomenta Suomessa selvitettiin kesällä 2015, mitä ensiaputarvikkeita reissussa on hyvä olla mukana.

Nämä ensiaputarvikkeet mökille ja matkalle mukaan 10:00

Lue myös:

    Uusimmat