Tulvauhka lopetti laivaliikenteen Tonavalla

Keski-Euroopan tulvat uhkaavat Budapestiä. 25000 sotilasta ja vapaaehtoista on määrätty eri puolille Unkaria rakentamaan ylimääräisiä valleja Tonavan pitämiseksi uomissaan.

Hallitus on kieltänyt laivaliikenteen Tonavalla, sulkenut kouluja ja siirtänyt sunnuntaina pidettävien vaalien äänestyspaikkoja. Budapestin pormestari on kehottanut ihmisiä käyttämään julkista liikennettä tulvan aiheuttamien liikenneruuhkien takia. Pormestarin mukaan pääkaupunki on suojassa niin kauan kuin vedenpinta pysyy alle 10 metrin korkeudessa. Huomenna Tonavan pinnan odotetaan nousevan ennätyskorkeuteen, 8,60 metriin.

Tulvat jatkuvat edelleen myös Saksassa, Itävallassa, Slovakiassa ja Tshekissä. Tulvissa on hukkunut parisenkymmentä ihmistä ja useita on edelleen kateissa.

Tshekin viranomaiset ilmoittavat, että Elbejoen pinta on alkanut laskea ensimmäistä kertaa viikkoon. Tulvan hienoisesta hellittämisestä huolimatta tilanne on pysynyt edelleen monin paikoin maata kriittisenä. Kodeistaan evakuoituja tuhansia ihmisiä ei päästetä palaamaan koteihinsa ennen kuin aikaisintaan loppuviikosta, viranomaiset kertovat.

Maan meteorologinen laitos varoittaa lisäksi, että maata uhkaavat huomenna rankkasateet. Myös Tshekin sisäministeri Frantisek Bublan varoittaa liiasta toiveikkuudesta ja huomauttaa, että tulvat saattavat edelleen uhata muun muassa maan pääkaupunkia Prahaa.

Tulvavesien vuoksi Tshekissä evakuoitiin viikonvaihteessa 10 000 ihmistä. Maassa on julistettu poikkeustila seitsemälle alueelle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat