Tulli huolestui ilmiöstä: Tsekistä salakuljetettu Suomeen satoja starttiaseita – helppo muuttaa toimivaksi käsiaseeksi

Tsekistä salakuljetettu Suomeen satoja kaasutoimisia starttiaseita – helppo muuttaa toimivaksi käsiaseeksi 3:57
Rikospaikka haastatteli Tullin valvontajohtajaa ilmiöstä.

Tulli on huolestunut uudesta ilmiöstä, jossa Suomeen on tuotu laittomasti kaasutoimisia starttipistooleita ja -revolverejä Tsekeistä.

– Näitä on takavarikoitu kesän aikana seitsemänkymmentä, mutta selvitysten mukaan niitä on ehditty tuoda satoja, sanoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tullista.

Kyse on kaasutoimisista starttipistooleista, jotka eivät täytä Suomen aselakien pykäliä. Ne on katsottu luvanvaraisiksi heinäkuusta 2019 alkaen. 

Ongelma näissä aseissa on se, että kaasupistoolit ja -revolverit on suhteellisen helppo muuttaa toimiviksi käsiaseiksi. 

Muutettuja aseita löytynyt jo

Muutettuja aseita on myös paljastunut. 

– Eräällä kotietsinnällä paljastui harrastajamainen verstas, jossa muutoksia oli tehty. Etsinnän aikana verstaassa oli muutamia kaasuaseita ruuvipenkeissä, Sinkkonen sanoo.

Muutettu kaasuase kestää heikoimmillaan alle kymmenkunta luodilla ammuttua laukausta, kovimmillaan vajaa satakin. Tulli ja poliisi ovat testanneet takavarikoituja aseita.

Aseita on tilattu netistä, mutta sellaisia on paljastunut myös matkustajaliikenteestä.

– Tulli paljasti ensimmäisen kaasuaselähetyksen elokuussa. Se sisälsi kaasuaseen, nyrkkiraudan ja 400 ml:n kaasusumuttimen. Kotietsinnällä epäillyn kotoa takavarikoitiin muun muassa neljä kaasuasetta, 11 kaasusumutinta ja noin 30 g amfetamiinia. Epäillyllä ei ollut hallussapitolupia takavarikoituihin luvanvaraisiin esineisiin, Sinkkonen selostaa.

Sen jälkeen aseita on paljastunut viikoittain.

– Lähetykset ovat tarkkailussa. 

Tulli on selvittänyt takautuvasti kaasuaseiden tuontia Tsekeistä.

Aseita ovat hankkineet sellaiset henkilöt, jotka eivät aselupaa saisi.

– Lähes kaikilla on rikoshistoriaa, pääasiassa huume-, väkivalta- ja omaisuusrikoksia. Tilaajat asuvat ympäri Suomea, Sinkkonen kertoo.

Tapauksia tutkitaan ampuma-aserikoksina ja törkeinä ampuma-aserikoksina.

– Näitä on myös myyty tor-verkossa eteenpäin, Sinkkonen sanoo. 

Kuvassa tullin takavarikoimia Tsekistä tuotuja aseita.

Ongelma Tsekissä

Samanlaisia tutkintoja on vireillä eri puolilla Eurooppaa. EU:n uuden asedirektiivin perusteella tällaiset kaasutoimiset starttiaseet ovat luvanvaraisia koko EU:n alueella. Tsekin tasavalta ei kuitenkaan ole vahvistanut direktiiviä, jolloin näiden aseiden ostaminen ei edellytä lupaa.

Asedirektiivin taustalla on vuoden 2015 Pariisin Charlie Hebdo -lehden toimitukseen kohdistunut terrori-isku. Iskussa käytettiin Slovakiasta hankittuja deaktivoituja aseita, jotka reaktivoitiin.

Korjaus klo 15.10: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Charlie Hebdo -terrorihyökkäyksessä käytettiin ampumakuntoon muunneltuja kaasuaseita, jotka oli hankittu Slovakiasta. Iskussa käytettiin Slovakiasta hankittuja aseita, mutta ne eivät olleet muunneltuja kaasuaseita, vaan heikosti deaktivoituja aitoja aseita. Nämä sitten reaktivoitiin.

Lue myös:

    Uusimmat