Mainos

Tulipalo tuhosi satoja tuhansia huippumuusikoiden harvinaisia nauhoituksia – joukossa Nirvanaa, Elton Johnia ja Tupacia

Vuonna 2008 Universalin studioilla riehunut tulipalo vei mukanaan arvokkaita nauhoituksia.

11 vuotta sitten Universalin studioilla tuhoja tehnyt tulipalo olikin aiempaa kerrottua vakavampi. Aikanaan studiolta todettiin tulipalo vieneen mukanaan vain vanhoja videokopioita ja King Kong -huvipuistolaitteen.

The New York Times paljastaa nyt, että palossa tuhoutui huomattava määrä arvotavaraa. Liekit polttivat tuhansia master-nauhoituksia maailman suurimmilta artisteilta. Vanhimmat nauhoitukset olivat vuodelta 1940. Universal Music Group arvioi vuonna 2009 tehdyssä salaisessa raportissa, että tulipalossa tuhoutui noin 500 000 nauhoitusta.

Nauhoitusten määrä on massiviinen, mikä tarkoittaa, että tulipalo vaikutti myös valtavaan määrään eri artisteja ja yhtyeitä läpi viimevuosisadan. Tulipalossa paloi master-nauhoituksia muun muassa näiltä maailmankuuluilta artisteilta ja yhtyeiltä: Ray Charles, B.B. King, Neil Diamond, Elton John, Eric Clapton, the Eagles, Aerosmith, Tom Petty, the Police, Sting, R.E.M., Janet Jackson, Guns N’ Roses, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Nirvana, Beck, Tupac Shakur, Eminem ja 50 Cent.

Master-nauha on alkuperäinen nauhoitus, jota käytetään pohjana vinyylien, cd-levyjen ja digitaalisten kopioiden tuottamisessa. Tulipalon mukana tuhoutui lukuisia erilaisia master-nauhoja, muun muassa multitrack-nauhoja, joilla kaikki kappaleiden soittimet ovat erillisillä nauhoilla.

Universalilla tiedettiin menetyksen suuruus, mutta sitä ei haluttu kertoa julkisuuteen. Todennäköisesti pelkona oli sekä isku yrityksen maineelle, että artistien, yhtyeiden ja heidän omaistensa suututtaminen.

– Tulipalossa katosi eittämättä valtava musiikillinen perintö, luki Universalin vuonna 2009 laatimassa sisäisessä tutkinnassa.

Korvaamattomia master-nauhoituksia on aiemminkin kohdeltu välinpitämättömästi. Esimerkiksi RCA-levy-yhtiö tuhosi Elvis Presleyn alkuperäisiä nauhoituksia 70-luvulla. Nykyään suurin osa edellisvuosisadan master-nauhoituksista on kolmen suuren levy-yhtiön, Sonyn, Warner Music Groupin sekä Universal Music Groupin, hallussa

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja