Tuleeko tehoja vai heittääkö Ville Nieminen housutkin kaukaloon? Tässä Juhamatti Aaltosen Pelicans-siirron uhat ja mahdollisuudet

Juhamatti Aaltonen pelaa ensimmäisen ottelunsa Pelicansin paidassa KooKoota vastaan. Onko Aaltonen SM-liigassa hyvän kauden pelanneelle Pelicansille enemmän uhka vai mahdollisuus?

Pelicans tiedotti, että se hankki SHL:n Skellefteåssa pelanneen Aaltosen vahvistamaan rivejään loppukaudeksi. Aaltonen sopi pelaamisesta Lahdessa myös ensi kaudella. 

Aaltonen on tunnettu erittäin taitavana pelaajana, mutta hänellä on "pimeämpi" puoli. 

Vireessä ollessaan Aaltonen voi räjäyttää pankin. Jos asiat eivät lähde kuntoon, hänestä voi tulla iso rasite. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

MAHDOLLISUUDET: 

Jatkoaika vuoden 2014 seitsemännessä finaalissa Kärpät–Tappara. Kärppien Juhamatti Aaltonen toteaa vaihtopenkillä, että aletaas pellaamaan. 

Aloituksessa jäällä on samaan aikaan Tapparan Ville Nieminen, josta oli vielä yhtenä päivänä tuleva hänen valmentajansa. Aaltonen kiihdyttää hyökkäysalueelle ja laukoo tarkalla rannelaukauksella takakulmaan voittomaalin. 

Se oli sitä Aaltosta, jota Pelicans odottaa näkevänsä. Aaltonen on parhaimmillaan kylmähermoinen ratkaisija, joka haluaa nousta esiin juuri näillä tärkeillä hetkillä. 

Pelicans on menossa vahvasti suoraan pudotuspeleihin, ja niissä otteluissa Aaltosen panosta tarvitaan. Aaltonen on kuin futiksen kärkipelaaja, joka voi olla täysin pimennossa lähes koko ottelun, mutta iskee lopussa ratkaisumaalin. 

Aaltonen on yksi taitavimmista suomalaisista aktiivikiekkoilijoista. Jopa koko Suomen kiekkohistoriasta on vaikea löytää yhtä kovaa "kynämiestä". Aaltoselle aikuisura on suoraa jatkumoa nuoruuden pihapeleistä, jossa hieno harhautus on arvo sinänsä. 

Hyvän kauden pelanneen tshekkihyökkääjä Hynek Zohorna on poissa viikkoja, ja Pelicans tarvitsee runkosarjan loppuun maalintekijän hyvien asetelmien sinetöimiseksi. 

Aaltosella on hyvät muistot Pelicansista kaudelta 2009–10, mikä oli iso syy Lahteen siirtymisessä. Pelicans ei selviytynyt pudotuspeleihin, mutta Aaltonen iski 28 osumaa. Pelaajat äänestivät hänet Jori Lehterän jälkeen sarjan toiseksi parhaaksi pelaajaksi. 

Aaltonen pääsee pelaamaan vanhan tuttunsa Jesse Saarisen kanssa: kaksikko pelasi yhdessä jo yhdeksän vuotta sitten, mikä auttaa ainakin ensimmäisissä peleissä. Kolmantena lenkkinä häärii maajoukkueessakin käväissyt Hanne Björninen. Ketjun muut jäsenet ovat riittävän hyvällä asenteella varustettuja ja luisteluvoimaisia, antaa Aaltoselle tilaa käyttää vahvuuksiaan hyökkäysalueella. 

Valmentaja-omistaja Pasi Nurminen on Aaltoselle tuttu, mikä hyvä lähtökohta. Nurminen tietää, että aina kepin ja porkkanan antaminen ei ole paras mahdollinen valmennusmetodi. Joskus on parempi antaa keppiä ja vielä vähän lisää keppiä. 

Tatuoinneilla koristeltu taiteilijapersoona sopii oivallisesti värikkäistä tyypeistään tunnetun lahtelaiskiekon jatkumoon. Lahden kiekkoilussa kytee hedelmällinen maaperä, johon on hyvä kylvää Aaltosen siemen. Joukkueessa on valmennusjohtoa myöten raikallaalla tavalla "vinoja" persoonia, joiden joukossa Aaltonen varmasti tuntee olevansa henkisessä kodissaan. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

UHAT: 

Turha sitä on kierrellä. Juhamatti Aaltosen, 33, ura on vahvasti laskusuunnassa. 

Aaltonen teki vielä kaudella 2016–17 HIFK:ssa 19 maalia, mutta sai jatkuvasti rapaa niskaansa löysästä asenteesta. Sen jälkeen Pelicans on Aaltoselle jo neljäs seura (Rögle, SC Bern ja Skellefteå).

Aaltonen kuuluu pelaajiin, joille pitää aina antaa riittävän iso rooli. Nimenomaan antaa. Hän on liian harvoin valmis ottamaan sen roolin ja tekemään kaikkensa pitääkseen sen. 

Aaltonen pelasi Skellefteåssa keskimäärin alle 13 minuuttia ja teki 35 ottelussa yhden maalin. Maalitatsi ja itseluottamus ovat hukassa, eikä sitä kaiveta hetkessä takaisin. Kysykää vaikka Patrik Laineelta

Jos onnistumisia ei tule, taiturista kuoriutuu kiukutteleva pikkupoika, joka myrkyttää joukkueen hyvää henkeä. Vanhan liiton asennepelaajien sydän särkyy, kun turhautunut Juhis liukuu siipi maassa vaihtoaitioon. 

Aaltosen vahvuudet tulevat esiin ylivoimalla, joka on toiminut ilman häntäkin loistavasti: Pelicans on tehnyt ylivoimamaaleja kolmanneksi tehokkaimmin koko sarjassa. SM-liiga on sen verran kova sarja, että ylivoimallakin irtokiekoista pitää taistella tosissaan. Jos Pelicansin ylivoimaviisikkoon ilmestyy irtokarkkeja metsästävä löysä-Aaltonen, koko paketti voi levitä. 

Aaltosesta sanotaan aina, että hänessä on paljon potentiaalia. Se on hieman surullinen arvio maailmaa kiertäneestä yli kolmekymppisestä ammattilaisesta. Parikymppiselle potentiaali on hyvä asia. "Juhiksen" statuksella pelaavasta pelaajasta tarvitaan tehoja irti tässä ja nyt. 

Yksi Aaltosen brabuureista on ajautua läpiajosta vastustajan maalin taakse. Jos sellainen tapaus vielä tulee, Nieminen heittää kaukaloon pikkutakkinsa lisäksi vielä housutkin

TÄMÄ ON VARMA: 

On väärin sanoa, ettei Juhamatti Aaltonen jätä ketään kylmäksi. Hän voi jättää myös kuumaksi. Tasalämpöä hän ei saa aikaan. 

Pelasi Aaltonen niin tai näin, hän on ainutlaatuinen tapaus, jonka näkemisestä kannattaa maksaa. Ei kiekkojoukkuetta voi aaltosten varaa rakentaa, mutta SM-liigaksi kutsutussa viihdebisneksessä on tällaisillekin viihdetaiteilijoille paikkansa. 

Lue myös:

    Uusimmat