Mainos

Nuorten Leijonien uuden tähtipakin taidot häkellyttävät MM-kisoissa ja SM-liigassa: "Tekee pakkiparistaan paremman sarjasta riippumatta"

1:58
Videolla Suomen päävalmentaja Jussi Ahokkaan ajatuksia Slovakia-ottelusta.

Puolustaja Ville Heinola näytti parhaita ominaisuuksiaan nuorten MM-kisojen ottelussa Slovakiaa vastaan. Rauman Lukon puolustaja on esittänyt kypsiä otteita jo SM-liigassa, ja tätä menoa hän on kovaa valuuttaa ensi kesän NHL:n varaustilaisuudessa. Mistä tällainen Heinola on kiekkokartalle putkahtanut?

Rauman Lukko julkisti viime huhtikuussa Arttu Ilomäen jatkosopimuksen ja kertoi siinä sivussa, että A-juniori-ikäinen Ville Heinola siirtyy Porista Raumalle. 

Lupaavan Ässien pelaajan saaminen Lukkoon on Raumalla aina iloinen asia, mutta tuskin raumalaiset kiekkojännärit osasivat aavistaa, millainen kultakimpale rakkaasta pohjoisesta naapurikaupungista saapuu. 

Heinola, 17, on ottanut ison roolin Lukon pakistossa, minkä jatkoksi hän on tehnyt hienoa jälkeä Nuorten Leijonien riveissä 20-vuotiaiden MM-kisoissa. 

Ylöspäin sojottavan urakaaren ennustetaan johtavan ensin kesänä korkeaan varaukseen NHL:n varaustilaisuudessa. Sitä ennen edessä ovat vielä 18-vuotiaiden MM-kisat. 

"Hyvät otteet eivät yllätä"

Heinola osoitti parhaita puoliaan Suomen kolmannessa ottelussa Slovakiaa vastaan. Hän teki maalin komealla rannelaukauksella ja syötti vielä ovelasti Anton Lundellin osuman. 

Heinola kertoi MTV Urheilulle Victoriassa, että jo nuorten MM-kisoihin pääseminen oli pieni yllätys. Hän ei kuulunut viime kesänä U20-miehistön kesäleirille valittujen 13 puolustajan joukkoon. 

– Kun pääsin Liigaan, alkoi tämäkin pyöriä ajatuksissa, Heinola sanoi. 

Heinola aloitti kauden A-nuorissa, mutta kun Lukon pakkipäässä alkoivat myllerrysmarkkinat, avautui Heinolalle paikka. Loukkaantumiset harvensivat rivejä, ja Jyri Marttinen pantiin paluukuoressa Ässiin. 

Kun Heinola ja muut Lukon nuoret marssivat enemmän esiin, alkoi ryhmä tiivistyä ja voittoja tulla. 

– Yllättävän hyvin olen saanut vain enemmän ja enemmän roolia. Olen mielestäni saanut pelata ihan hyvin omilla vahvuuksillani. On tuntunut hyvältä pelata, hän kertoi liigapeleistään. 

"On tuntunut hyvältä pelata" tuntuu hieman lattealta arviolta, kun kuuntelee Heinolan uraa seuranneiden ihmisten kommentteja hänestä. 

– Hyvät otteet nuorten MM-kisoissa eivät yllätä yhtään. Loistava pelaaja, tiivistää Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt

Heinolan loistavat otteet ovat iso sulka Lukolle, joka on raikastanut toimintaansa luottamalla paniikkihankintojen sijaan omiin nuoriinsa. 

Kaveria ei jätetä pulaan

Kankaanpään Jääkarhujen kasvatti siirtyi C-junioreissa Porin Ässiin. Heinola jäi vapaille markkinoille, kun hänen ja Ässien tiet erosivat. 

Kalle Sahlstedt ei ollut vielä neuvottelemassa kevällä Heinolan kolmen vuoden sopimusta Lukkoon, mutta hän antoi vahvan puollon puolustajan hankinnalle.

– Sanoin, että tehkää kaikkenne, että saatte tämän kaverin. Hän on niin poikkeuksellinen pelaaja, Sahlstedt sanoo. 

Mitä näiden hehkutuksien takana piilee?

Heinolaan voi liittää ilmaisut "luontainen pelisilmä" ja "pelaamisen helppous". Vaikka nuorten MM-kisoissakin karvaajat tulevat päälle kovaa ja korkealta, Heinola ei häkelly, vaan pyörähtää hyvällä itseluottamuksella paineen alta pois. 

Heinola ei jätä koskaan pakkipariaan pulaan, mikä on nopeatempoisessa pelissä kullanarvoinen ominaisuus. Hän ei tökkää vierauskaverille paniikissa metrin mittaista syöttöä, minkä jälkeen vastustaja pääsee kolaamaan kuolleesta kulmasta yli. 

– Tämä on paljon sanottu, mutta Heinola tekee pakkiparistaan paremman sarjasta ja pakkiparista riippumatta, Sahlstedt kuvailee. 

Papu tuo uusia elementtejä

Heinolassa on paljon samaa kuin joukkuekaveri Henri Jokiharjussa, joka on jo ottanut paikan Chicago Blackhawksin NHL-miehistöstä. 

Kaksikkoa yhdistää suhteellisen pieni koko. Heinola on 180-senttinen, Jokiharju 183-senttinen. 

Nykykiekossa puolustajan ei heidän onnekseen tarvitse olla parimetrinen luunmurskaaja. Heinola ja Jokiharju ovat varustettuja niin modernilla pelitutkalla, etteivät he ajaudu usein vastustajan taklauksien alle. 

He ovat aivan kuin nykyajan versioita Nicklas Lidströmistä, joka oli mestari suojaamaan itseään vastustajien pommitusyrityksiltä. 

Ei lisävoimasta silti haittaa ole. Sahlstedt muistuttaa, että Heinolan fyysinen kehitys on vasta alkuvaiheessa, vaikka kehitystä on tullut paljon jo puolen vuoden aikana. 

– Ei hänen pelinsä tule koskaan perustumaan fyysisyyteen, mutta kun papua tulee lisää, hän saa uusia elementtejä peliin. Vastustajan liimaaminen laitaan helpottuu, Sahlstedt arvioi. 

– Hänen laukauksensa ei ole vielä kovin painava. Kun voimaa tulee lisää, se näkyy laukauksessakin. 

Keskinkertaisesta kudista huolimatta Heinola on pyörittänyt monessa pelissä Lukon ylivoimaa viivalla yksin. Se kertoi jotain hänen saamastaan luottamuksesta ja loistavasta pelipäästä, joka avaa laukaisupaikkoja muille. 

Hassin jälkeen paras vaihto

Tekniset taidot ja fysiikka voivat olla maailman huippua, mutta jos pää pettää, ei niillä ominaisuuksilla ole juurikaan käyttöä. 

Heinola on malliesimerkki uudesta suomalaisesta pelaajapolvesta, joka luottaa itseensä. 

Ruotsia vastaan Heinola antoi kolmannessa erässä törkeän harhasyötön ja otti sen jälkeen paikkauksena kahden minuutin rangaistuksen.

Lähtikö pelifiilis? Painuiko pää?

Ei, hän hyppäsi kaukaloon ja jatkoi omaa hommaansa. 

– On hän tehnyt hasseja liigapeleissäkin, mutta seuraavat 50 suoritusta ovat olleet hyviä. Ei hänen pelinsä lopu yhteen virheeseen, vaan seuraavaksi voi tulla pelin paras vaihto, Sahlstedt kuvailee. 

Heinola kuuluu siihen pelaajakastiin, joka innostuu enemmän, kun pelien merkitys kasvaa. 

Se turnauksen paras vaihto on vasta tulossa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja