Leijonien tähtihyökkääjä jäi nuorena Mikael Granlundin varjoon – Lauri Marjamäki paljastaa totuuksia kapellimestarin todellisesta luonteesta

27-vuotias Sakari Manninen nousi kansan tietoisuuteen viimeistään torstaina ratkaistuaan Ruotsi-puolivälierän jatkoajalla. Entisen Leijonat-luotsi Lauri Marjamäen mukaan Manninen on joutunut taistelemaan valokeilasta. Pienikokoisesta hyökkääjästä kasvoi työteliäs pelaaja, joka on mestaruusjuhlissa aina viimeisenä hereillä.

Manninen iski Ruotsia vastaan hurjat tehot 1+3. MM-turnauksessa hän on tehnyt kaksi maalia ja syöttänyt kahdeksan osumaa. Vastuuta saavan kärkisentterin tontti on leirityksen ja turnauksen edetessä sementoitunut.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen mitalipelit sunnuntaina 26.5.:

Pronssiottelu Venäjä-Tshekki klo 16.45 C More Sport 1 ja MTV3
Finaali Kanada-Suomi klo 21.15 C More Sport 1 ja MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

– Pelaaja, joka on maksanut kovaa hintaa, saa myös nauttia. Hän on työnteollaan sen ansainnut, Marjamäki painottaa MTV Urheilulle.

Marjamäki viittaa työnteolla Mannisen juniorivuosiin ja polkuun Mestiksen kautta Liigaan. Uurastusta ei ole koskaan puuttunut.

Haukiputaan Ahmojen kasvatti siirtyi C-juniorina Oulun Kärppiin. Potentiaalia on aina ollut, mutta 170-senttinen hyökkääjä joutui taistelemaan valokeilasta nykyään NHL:ssä pelaavien Mikael Granlundin ja Joonas Donskoin kanssa.

Mitään ei tullut ilmaiseksi.

– Mannisella on äärimmäisen kova kilpailuvietti ja luonne, koska pienenä poikana on täytynyt raivata tilaa Granlundin ja Donskoin varjoissa. Hän on ollut aina lahjakas: hyvän luistelun ja pelikäsityksen pelaaja.

– Hän on tullut pykälä pykälältä esiin ja kasvanut hyvästä junioripelaajasta hyväksi liigapelaajaksi, Marjamäki kuvailee.

Leijonia vuosina 2016-2018 valmentanut Marjamäki tuntee Mannisen hyvin. Hän valmensi hyökkääjää Kärpissä kolme vuotta, ja viime kaudella myös Helsingin Jokereissa. Kaksikon tiet kohtasivat maajoukkueessa kausina 2016-2017 ja 2017-2018.

Leijonien tehopelaajalla on kova kilpailuvietti, mutta hän osaa vaihtaa tarpeen tullen myös vapaalle.

– Sitten kun otetaan rennosti ja on mestaruusjuhlat, Manninen on viimeisenä pystyssä. En tiedä onko se hyvä asia, mutta persoonaa on paljon. Jos Mannisen kanssa joutuu huonoihin väleihin, pitää katsoa itseään peiliin, Marjamäki naurahtaa.

"Hänelle leijonapaita on tärkeä"

Manninen debytoi Liigassa kaudella 2013-2014, mutta läpimurto tuli vasta vuotta myöhemmin. Pienikokoinen hyökkääjä joutui hakemaan vauhtia Mestiksestä 55 ottelun verran. Marjamäen mukaan komennus sarjatasoa alemmas sujui aina mukisematta.

Vastuuta janoava hyökkääjä on pelannut myös Hämeenlinnan Pallokerhossa, jossa pisteitä syntyi kaudella 2016-2017 yhteensä 57 runkosarjapelissä vakuuttavat 16+24=40.

Kuluva kausi sujui Jokereiden riveissä, jossa Manninen nakutti hurjat 48 tehopistettä ja oli sarjan tehokkain suomalainen.

– Hän on uskaltanut ottaa uusia steppejä urallaan, käyrä näyttää koko ajan ylöspäin. Hän on Leijonissa selvä ykkössentteri eli on vastannut huutoon hienosti.

Leijonissa MM-leirityksen alussa Mannisen pelipaikka oli laidassa, sillä Pohjois-Amerikasta odotettiin keskushyökkääjiä. Niitä ei kuitenkaan tullut, joten monipuolinen peluri vaihdettiin ketjun keskelle.

Marjamäen mukaan sentteri on juuri se paikka, jolla pienikokoisen hyökkääjä kuuluu pelata. 

– Pelaamisen taso on aivan erilaista kuin laidassa, jossa hän jäi vähän näkymättömäksi. Sentterinä Mannisen vahvuudet tulevat esiin. Keskushyökkääjänä hän saa täyteen vauhtiin kiekkoja keskikaistalle ja pystyy rytmittämään peliä.

– Hän on äärimmäisen vastuullinen myös puolustussuuntaan. 

Leiritykseen lähteminen ei ollut helppoa, sillä Jokereiden kausi loppui jo maaliskuun alussa. Leiritystä sai siis odotella kuukauden, MM-kisoja kaksi.

– Hänelle leijonapaita on tärkeä, ja hän ymmärtää, kuinka lyhyt urheilijan ura on. NHL:stä ei ollut tulijoita, joten hän tiesi olevansa ykkössentteri.


"NHL:ssä haluttua tavaraa"

Manninen solmi hiljattain kahden vuoden sopimuksen KHL-joukkue Salavat Julajev Ufan kanssa. Kyselyitä riitti myös NHL:stä, mutta suomalainen päätti suunnata itään.

Marjamäki uskoo, että kiinnostusta rapakon takana riittää jatkossakin. Ainoa hidaste on 27 vuoden ikä.

– Mannisen luistelutaito ja -voima sekä pelikäsitys olisivat Pohjois-Amerikassa haluttua tavaraa. Leijonissa ykköskapellimestari. Jos kaksi seuraavaa vuotta menee KHL:ssä, hän on kuitenkin jo lähempänä kolmekymmentä. 

Manninen pelaa samassa ketjussa nuoren Kaapo Kakon ja Sveitsin NLA:sta kisoihin saapuneen Harri Pesosen kanssa. Kolmikko on tehnyt MM-kisoissa yhteensä 12 maalia ja seitsemän syöttöä.

Nähtäväksi jää, millaista jälki on sunnuntain MM-finaalissa Kanadaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat